DSP Caraș-Severin, prinsă cu minciuna! A dat-o la întors după sesizarea Express de Banat!

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat aseară că inclusiv județul Caraș-Severin a primit și utilizat ser din lotul retras acum după ce mai multe persoane imunizate au avut probleme legate de coagularea sângelui în Italia. În această dimineață, Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a dezmințit informația: nicio doză nu a fost administrată în județ. A revenit apoi asupra ei – totuși, au fost: peste 1.000!

Alba-neagra. Așa sună cam tot ce se întâmplă cu această pandemie de la apariția ei în România și până acum. Probabil așa va fi în continuare. Trist este că autoritățile aleg să ne furnizeze informații neconforme cu realitatea, bazându-se probabil pe faptul că presa preia datele fără să le mai verifice.

Din păcate, așa s-a întâmplat și în această dimineață. După articolul Vaccinurile AstraZeneca din lotul retras au fost administrate și în Caraș-Severin!, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis următoarea informare, prin purtătorul de cuvânt al instituției:

leader board 728 x 90 px

„Dragi colegi. În Caraș-Severin nu s-a administrat nicio doză de vaccin Astra Zeneca din lotul ABV 2856. Toate direcțiile de sănătate publică din țară au primit instrucțiunea nr. 109 din 11.03.2021 din partea col. dr. Valeriu Gheorghiță din partea Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) pentru punerea în carantină a respectivelor doze. La Caraș-Severin nu a fost cazul”.

Desigur, prima propoziție (și cea mai importantă!) este falsă. Nu doar că inclusiv CNCAV a menționat și județul Caraș-Severin pe lista celor care au utilizat serul din lotul ABV 2856, ci chiar redacția Express de Banat deține probe (așa cum puteți vedea și în fotografia acestui articol).

Am cerut explicații Direcției de Sănătate Publică. De ce această minciună? Răspunsul a fost… ștergerea mesajului de pe grupul de comunicare al Prefecturii (aplicația WhatsApp), acolo unde se transmit toate informațiile despre pandemie. S-a revenit ulterior cu următorul mesaj:

„În prezent în Caraș-Severin nu se administrează doze de vaccin Astra Zeneca din lotul ABV 2856, deci, potrivit instrucțiunii 109 din 11.03.2021 a CNCAV, nu e cazul să fie puse aceste doze în carantină, pentru că de la începutul lunii martie nu le mai primim. Dar pe parcursul lunii februarie 2021 au fost distribuite din acest lot 1.190 de doze. Nu au fost însă raportate reacții adverse semnificative. Așadar, informația inițială e corectă, cu specificația că în luna februarie am avut și în Caraș doze din acel lot. O zi frumoasă!”

După alte câteva intervenții și dialoguri în acest grup de comunicare al Instituției Prefectului, administratorii lui au restricționat accesul, fiind permise mesaje doar din partea lor. Practic, jurnaliștii nu mai pot pune acolo întrebări sau cere completări.

De ce această fugă de realitate? De ce această încercare nefericită de a ascunde adevărul? De ce avem impresia că locuitorii din Caraș-Severin sunt atât de naivi? Și de ce se practică încă acest pumn în gura presei? Întrebări fără răspuns…