Drum către stele la sat! Casa cosmonautului Dumitru Prunariu va fi transformată în muzeu și observator astronomic

Consiliul Județean Timiș dorește să preia casa astronautului Dumitru Prunariu pentru a fi transformată în punct de atracție atât pentru turiști, cât și pentru iubitorii cosmosului, urmând să fie realizat și un observator astronomic.

Singurul astronaut român a copilărit în zona Făgetului, în satul Groși, localitate în care s-a născut tatăl său.

„Am avut o discuție la Traian Vuia, unde a fost într-un an astronautul Dumitru Prunariu, tocmai în ideea de a prelua această casă, pentru a realiza acolo un observator astronomic. Dumitru Prunariu s-a născut aici, lângă Margina, în satul Groși. Noi ne-am gândit mai demult să lansăm astronautului Prunariu invitația de a prelua, în custodia Muzeului Național al Banatului, această casă în care momentan nu locuiește nimeni. Vrem să realizăm un punct turistic, un punct în numele concetățeanului nostru Dumitru Prunariu și să dezvoltăm zona în acest sens. Atunci putem discuta și de atragerea de investitori care să realizeze locuri de cazare și pensiuni în zonă. Există intenția de a crea un observator astronomic în curtea astronautului Dumitru Prunariu”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Născut în 1952, Dumitru Prunariu a devenit, pe data de 14 mai 1981, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. El a petrecut în spațiu șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. În prezent este general-maior în rezervă și cetățean de onoare al județului Timiș din anul 2016.

banner 970 x 250