Școlile, lăsate fără bani de la buget! Municipalitatea lugojeană a împărțit banii destinați școlilor cum a vrut pixul primarului

1000x100 (2) mbmr 1000x100

În România, finanțarea unei școli cuprinde bani de la bugetul de stat și de la bugetul local. De la bugetul de stat se alocă anual o sumă sigură, dar din păcate insuficientă. De la bugetul local vine o sumă incertă, alocată după anumite criterii, dar care de cele mai multe ori nu acoperă nevoile unităților de învățământ preuniversitar de stat, lucru care confirmă lipsa de interes a majorității administrațiilor locale cu privire la domeniul educațional și cultural.

Din păcate, legislaţia în vigoare nu impune administraţiei unei localităţi să aloce o anumită sumă pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor, Consiliul Local fiind cel care aprobă în şedinţă publică valoarea totală a subvenţiei pe care o primește fiecare școală.

Solicitările unităților de învățământ din Lugoj sunt diverse, de la lucrări de investiții până la cele de reparații, iar administrația locală pare să acorde aleatoriu sume de bani școlilor, fără a ține întotdeauna cont de stadiul clădirilor în care funcționează acestea sau de urgența demarării lucrărilor de reparații. Acest lucru a fost sesizat și în Consiliul Local, culmea, de unul dintre consilierii puterii, Ioan Haneș, de la ALDE, care la construcția bugetului a remarcat faptul că unele școli au fost sărite din alocările bugetare.

Răspunsurile au fost ambigue, iar pisica a fost aruncată în curtea liceelor care, conform reprezentanților administrației locale, fie nu au solicitat bani, sau, după opinia primarului Boldea, au bani destui din veniturile proprii.

Muzeul TM

Spre exemplu, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” a solicitat în repetate rânduri bani pentru reparații majore sau obiecte de inventar, dar fără prea mult succes. Motivul? Administrația locală consideră că liceul lugojean se poate gospodări cu bruma de bani primiți de la cursanții Școlii Postliceale care funcționează în cadrul acestuia.

„Am primit circa 3.000 de lei pentru un an, pentru materialele de curățenie, bani foarte puțini la un liceu cu 800 de copii. Pentru obiecte de inventar și reparații nu am primit deloc bani. La capitolul investiții ni s-au acordat 149.000 de lei, sumă care ar trebui să ajungă pentru a asfalta toată curtea, dar care este insuficientă. Am solicitat bani pentru acoperiș, care este din anii ‘60, și apoi să zugrăvim. Nu am primit niciun leu”, ne-a declarat prof. Letiția Fedorca, directorul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”.

Unele școli lugojene au primit bani, iar altele au primit promisiuni. Din nefericire, modul actual de finanțare pare să nu țină cont de nevoi sau performanțe, iar celor din fruntea orașului le scapă un lucru esențial: economiile nu se fac niciodată în domeniul educației.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/