Druckeria: „Suntem depunctați pentru că nu am trecut onorarii pentru echipa de proiect”

druckeria

Asociația Druckeria a depus contestație la selecția făcută de Centrul de Proiecte pentru finanțările pe care le oferă. Proiectul lor „Libertate, te iubim! Ori învingem ori murim!” a fost depunctat fără logică, spun suporterii.  Centrul de Proiecte spune că este un proiect „valoros”.

Proiectul depus de Druckeria, referitor la Revoluția Română din 1989, a fost declarat necâștigător, cu un punctaj de 76,33.

„Există contradicții grave între cei trei evaluatori, dar și depunctări fără absolut nicio logică. Aceasta e o dovadă clară a faptului că cei care evaluează proiectele nu cunosc peisajul societății timișorene, altfel ar fi imposibil să se ajungă la observații ca cele pe care le-am putut citi în evaluări”, a transmis președintele Drucjeria, Sebastian Novovic.

Din analiza evaluărilor, Novovic evidențiază că proiectul a fost depunctat pentru că nu s-au trecut onorarii pentru echipă sau că s-au cerut prea puțini bani, deși totul se face pe bază de voluntariat. De asemenea, evaluatorii au impresia că fotograful Constantin Duma ne ar fi implicat în proiect. Greșit!

Iată concluziile președintelui Druckeria:

„2/3 evaluări apreciază că proiectul se raportează la obiectivele programului TM2023 și ale Opening+, punctând maxim aceste aspecte. Cea de-a treia evaluare apreciază că proiectul este relevant într-o mică măsură pentru ambele programe, oferind doar 27/40 puncte la acest aspect.

Toate evaluările sunt reticente cu privire la capacitatea noastră de a implementa proiectul. Cine ne cunoaște știe ce am făcut până acum și ce putem face, cunoaște capacitatea noastră de a organiza proiecte de mare anvergură într-un timp foarte rapid, cu sprijinul comunității mare de voluntari pe care le avem

Evaluările lasă de înțeles faptul că fotograful Constantin Duma nu e implicat în proiect de fapt, noi trecându-l doar pe hârtie. Cine ne cunoaște știe că suntem prieteni cu Tinerețe de ceva ani buni-buni de tot.

Există în cadrul evaluărilor rubrici în care, deși la observații se spune că totul e ok (proiect coerent și fezabil), se scad totuși 2-3 puncte (De ce? Doar pentru a se reflecta în punctajul final?).

Există în cadrul evaluărilor percepția că bugetul este subdimensionat pentru activitățile propuse. Cu toate că am menționat în repetate rânduri în proiectul depus că există o mare implicare a voluntarilor și a partenerilor asociației, fapt care scade mult costurile, la fel cum a făcut-o la fiecare proiect pe care l-am implementat până acum. La noi totul ne costă un sfert din cât ar costa la alții, pentru că știm să ne folosim bine resursele, iar pe cele pe care le avem le folosim exclusiv în dezvoltarea proiectelor, nu pentru interesul personal!

Suntem <<certați>> și depunctați pentru că nu am trecut onorarii pentru echipa de proiect. Oameni buni, facem de ani de zile voluntariat în orașul ăsta, orice ban merge exclusiv în proiectele pe care le implementăm, nu în buzunarele noastre”!

Reprezentanții Centrului de Proiecte ne-au transmis că proiectul Druckeria este unul valoros și ar fi putut primi finanțare, dar cererea a fost prea mare.

„Dorim să subliniem că este un proiect valoros, care a obținut la evaluare un punctaj de 76,33 puncte – ceea ce este peste baremul minim impus de regulament și, în alte circumstanțe, ar fi putut fi finanțat. Bugetul alocat la acest apel este de 800.000 lei (proiecte mici: 250.000 lei, proiecte medii: 500.000 lei și fond de contestații: 50.000 lei). În cazul proiectelor cu bugete medii, punctajul <<deasupra liniei>> a fost de 91,67 puncte în timp ce pentru bugete mici a fost 71,17 puncte”, au transmis pentru Express de Banat cei de la Centru de Proiecte.

Cererea a fost extrem de mare. Din cele 63 de proiecte depuse au fost finanțare (în etapele 1 și 2) 23 de aplicații. Toți solicitanții care nu au câștigat în această sesiune sunt încurajați să aplice la sesiunile de finanțare care vor fi deschise în perioada următoare.

Cât despre procesul de evaluare…

„Cele 63 de proiectele au fost evaluate de către un colectiv format din  evaluatori și fiecare proiect a fost alocat printr-un proces aleatoriu către 3 evaluatori. Evaluatorii sunt selectați în urma unui apel deschis pe baza competențelor profesionale specifice și experienței în domeniul cultural. De asemenea, este necesar ca evaluatorii să cunoască mecanismele finanțărilor publice în domeniul culturii, din postura de evaluatori sau manageri culturali.

Observațiile acestora punctează în principal preocuparea ca proiectele să răspundă obiectivelor apelului de finanțare și să demonstreze fezabilitate în implementare”, a mai transmis Centrul de Proiecte.

Proiectul „Libertate, te iubim! Ori învingem ori murim!” va merge oricum înainte, spun membrii Druckeria, și va fi implementat conform planului, cu finanțare de la Centrul de Proiecte Timișoara sau nu.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/