Vecinii de peste Prut vor la „Eftimie Murgu”

În fiecare an, Universitatea „Eftimie Murgu” a avut studenți basarabeni ce au solicitat să studieze sau au fost repartizați la Reșița. Anul acesta însă, noua facultate de Drept European a crescut interesul moldovenilor pentru universitatea din orașul de pe Bârzava.

Peste 30 de studenți moldoveni sunt așteptați să se cazeze în căminul universității și să înceapă viața de student în Reșița. Anul acesta s-a stabilit un nou record al tinerilor din Republica Moldova care vin să studieze în oraș: „Avem un număr de 35 de studenți din Republica Moldova, mai mulți decât în anii precedenți. Am avut o cerere foarte mare pentru facultatea de Drept European, însă avem studenți moldoveni înscriși și la celelalte secții, la economie, și chiar la inginerie”, explică Gheorghe Popovici, prorectorul universității pentru relaţia cu studenţii şi parteneriate.

În mod normal procesul de repartizare funcționează în felul următor: studenții veniți de peste Prut își depun actele de cerere la Ministerul Educației și Cercetării, iar de acolo sunt împrăștiați la diferite facultăți din țară. Însă Universitatea „Eftimie Murgu” este una dintre cele mai apreciate de  foștii studenți basarabeni, care dau de știre noilor veniți: „Cei care sunt deja studenți aici au făcut referințe bune cu privire la universitatea din Reșița. Asta pentru că nu sunt probleme de cazare, în toamnă organizăm o manifestare a lor și îi luăm sub ocrotirea noastră. De asemenea, organizăm în fiecare an cel puțin o întâlnire pe semestru cu ei, tocmai pentru a ne asigura că sunt bine și nu au necazuri”, mai adaugă Gheorghe Popovici.

Astfel, conform tradiției din anii precedenți, studenții moldoveni sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână să își ocupe locurile în cămin. Însă aceștia nu sunt singurii de peste granițe care vin să studieze în oraș. Un grup de tineri sârbi vor devenii de la întâi octombrie studenți la „Eftimie Murgu”.