Spitalul Județean de Urgență din Reșița caută în continuare soluții pentru achitarea datoriilor colosale pe care le are. Deși s-a reușit diminuarea acestora cu circa 7 milioane de lei în ultimul an, aceasta pare a fi o prioritate doar pentru manager. Angajații vor vouchere de vacanță.
Salariile deloc mici care se obțin la ora actuală în sistemul medical, la care se adaugă sporurile (fie ele și reduse de la nivelul maxim) nu-i mulțumesc pe angajați, care consideră că, dacă Guvernul le-a promis vouchere de vacanță, e firesc să le primească. Sindicatul Sanitas arată cu degetul spre Spitalul Județean de Urgență Reșița, despre care spune că este singura unitate medicală din Caraș-Severin care nu acordă vouchere de vacanță în acest an. În condițiile în care datoriile spitalului depășesc și acum 11 milioane de lei, este greu de crezut că managementul are ca prioritate acordarea acestor tichete. Cu toate acestea, se caută soluții.
„Potrivit legii, voucherele de vacanță pot fi acordate până la 31 decembrie 2019, fiind valabile un an de la data emiterii lor. Ținând cont că Spitalul Județean de Urgență Reșița are aproximativ 1.120 de angajați, efortul financiar se ridică la suma de 1.624.000 de lei”, ne-a transmis managerul spitalului, Waldemar Murgu.
Anul trecut, datoriile spitalului se ridicau la circa 18 milioane de lei, ceea ce explică de ce nu s-au acordat tichetele de vacanță. „Acordarea voucherelor de vacanță a fost opțională în 2018, o altă constrângere pentru neacordarea lor fiind situația financiară dificilă a spitalului care înregistrează în continuare datorii mari”, a explicat Waldemar Murgu.
Acordarea voucherelor de vacanță stârnește în continuare nemulțumiri în mediul privat, acolo unde, de multe ori, salariile nu depășesc suma de 1.500 de lei, iar beneficiile sunt evident mult mai puține. Discrepanța între mediul privat și cel bugetar se reflectă totuși și în atitudine… Cei care au mult, vor și mai mult. Cei care n-au… să le plângă celorlalți de milă?!