Dramatismul filmului „Poziția copilului” – subiect de meditație pe faleza Dunării

Iubitorii filmelor de calitate de la Moldova Nouă continuă să ia parte în număr tot mai mare la International Film Festival, pe faleza Dunării. Programat să se desfășoare în perioada 6 – 12 august, festivalul de film din orașul dunărean a întâmpinat modificări vis-a-vis de orarul proiecțiilor de film.

În acest sens, în locul filmului ADELA (regia, Mircea Veroiu), locuitorii din Moldova Nouă a putut viziona marți, 7 august, pelicula „Poziția copilului”, în regia lui Cătălin Peter Netzer. Produs de Ada Solomon și regizat de Cătălin Peter Netzer, filmul românesc „Poziția copilului” a apărut în 2013 și este deținătorul premiului Ursul de Aur în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, plus alte nouă premii Gopo.

CITEȘTE ȘI: INEDIT. Festival de film pe faleza Dunării!

Prezenți pe faleză, spectatorii orașului de pe Dunăre au fost imediat captați de ideea regizorului: o radiografie a societății românești, o societate în care există, se pare, două lumi paralele: lumea săracilor și cea a bogaților.

În același timp, Netzer scoate în evidență atât comportamentul pe care-l au copii de bani gata față de părinții lor (sufocați să urmeze modelele sociale din lumea bună, aceștia se răzvrătesc căutându-și propriul eu) comparativ cu alți copii, a căror mulțumire vine din materializarea lucrurilor mărunte, dar calitative și de durată.

Cu un puternic impact emoțional, finalul deschis al filmului nu numai că le-a dat de gândit spectatorilor, ci le-a livrat și o temă de casă. Mulți dintre cei prezenți pe faleza Dunării au reușit să pună frână rutinei cotidiene și să reflecteze mai bine atât asupra vieții personale, cât și a celor din jur cu care interacționează (dacă procedează sau nu bine în deciziile pe care le adoptă).

Până pe 12 august, pe faleza Dunării vor rula atât proiecții de film românești, cât și sârbești.

Urmăriți cu atenție anunțurile făcute pe pagina de Facebook a Casei de Cultură Moldova Nouă, în special atenționările care fac referire la vârsta de la care copiii pot viziona sau nu filmele din program.