INEDIT. Festival de film pe faleza Dunării!

po 1000x100px (3)

Faleza Dunării din Moldova Nouă va găzdui prima ediţie a evenimentului cultural: „International Film Festival”. Programat să se desfăşoare în perioada 6 – 12 august (începând cu ora 21), festivalul cinematografic va include atât proiecţii de film româneşti, cât şi sârbeşti.

Acţiunile culturale întreprinse în oraşul străbătut de Dunăre beneficiază de suportul administraţiei locale. Astfel, în contextul evenimentului ce urmează să se desfăşoare, iniţiativa primarului, Adrian Torma (privind alocarea sumei de 15.000 lei din bugetul local – suport material), a fost sprijinită cu unanimitate de voturi în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din data de 31 iulie.

Timp de o săptămână, localnicii, iubitorii filmelor de calitate şi nu numai vor avea posibilitatea vizualizării a cinci proiecţii de film româneşti şi alte două proiecţii în limba sârbă. Toate acestea în mod gratuit. Iată mai jos ordinea în care vor rula peliculele:

LUNI: „Felix şi Otilia” – regia Iulian Mihu;
MARŢI: „Adela” – regia Mircea Veroiu;
MIERCURI: „Cuibul de viespi” – regia Horea Popescu;
JOI: „Carol I – Un destin pentru România” – regia Sergiu Nicolaescu;
VINERI: „Filantropica” – regia Nae Caranfil;
SÂMBĂTĂ: „Mamarosh” – regia Momcilo Mrdakovic;
DUMINICĂ: „Skidanje” – regia Kosta Djordjevic.

„Evenimentul se realizează în premieră la Moldova Nouă, într-o perioadă când, din fericire, am avut și avem o diversitate a acțiunilor pe care le-am inițiat la Casa de Cultură. Ideea în sine a venit de anul trecut, atunci când am fost prezent alături de domnul primar Adrian Torma la prima ediție a festivalului de film de la Caransebeș. Au făcut o treabă grozavă acolo și au fost un model bun! Anul acesta, în special cu ajutorul domnului director Ioan Cojocariu de la Casa de Cultură «George Suru» din Caransebeș și al domnului Ioan Cărmăzan de la UARF, festivalul de film este adus și la Moldova Nouă. E extrem de îmbucurător că administrația publică susține și investește în asemenea evenimente și sper ca și oamenii de la noi din oraș să răspundă pozitiv și să fie prezenți seară de seară la proiecțiile pe care le aducem odată cu acest festival. Pe lângă atmosfera nouă de a putea viziona un film, pe un ecran imens, într-o astfel de locație cum e faleza Dunării, cu siguranță și poveștile filmelor alese vor aduce motive de a medita, de a râde și de a petrece un timp relaxant, altfel decât cel cotidian!”, ne-a declarat Dorin Tismănariu, directorul Casei de Cultură Moldova Nouă.

Spre finele festivalului, sâmbătă, 11 august, se preconizează un simpozion, la Casa de Cultură Moldova Nouă, cu tema: „100 de ani de cinematografie românească”, simpozion care ar urma să fie susţinut de prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan (preşedintele UNIUNII AUTORILOR ŞI REALIZATORILOR DE FILM DIN ROMÂNIA – U.A.R.F.).

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură Moldova Nouă, Primăria şi Consiliul Local Moldova Nouă, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei România şi Dacin Sara.