Dragoș Pîslaru are birou de europarlamentar în Timișoara! Județul „stă dezastruos” la capitolul fonduri europene

Dragoș Pîslaru, desemnat cel mai influent europarlamentar în materie de politici economice, și-a inaugurat cabinetul din Timișoara în cadrul unui eveniment la au participat Cristian Moș, Dominic Samuel Fritz, dar și președintele PLUS Timiș, Raul Olajos. În Piața Libertății, s-a discutat despre situația din județul Timiș cu privire la absorbția de fonduri europene. „Lucrurile stau dezastruos” – a fost concluzia reprezentanților Alianței USR-PLUS.

Cabinetul de la Timișoara este cel de-al patrulea deschis de Pîslaru, după cele din Baia Mare, Satu Mare și Oradea. Europarlamentarul spune că biroul va fi folosit drept unealtă de legătură prin care cetățenii vor afla care sunt transformările care au loc în UE. De asemenea, Pîslaru vrea să implementeze mai multe proiecte destinate elevilor, persoanelor cu dizabilități sau vârstnicilor.

„Am spus în campania de europarlamentare că nu este vorba despre plecarea oamenilor la Bruxelles, ci trebuie să aducem Europa în România. Am spus lucrul acesta având convingerea că putem să urmărim interesul României în context european. Această relație directă este încă o dovadă a faptului că Europa este în România. Biroul de europarlamentar pe care l-am deschis va fi un loc în care oricine va putea veni la audiențe. Voi avea un program de audiențe cu stagiari, voluntari și asistenți locali care vor reprezenta cabinetul pe care îl am și eu voi încerca să vin personal cât mai des. Pe lângă partea de audiențe voi încerca să folosesc oportunitatea de a veni cu comunicarea politicilor și transformărilor europene astfel încât înțeleagă timișorenii mai bine care sunt marile transformări care au loc în Europa. Voi încerca să animez proiecte pentru categorii precum elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, oameni care vor putea să beneficieze de pe urma informațiilor și perspectivelor de la nivel european. Simt din tot sufletul că este șansa enormă de a ne alinia cu ceea ce se întâmplă în Europa”, a spus Pîslaru.

S-a discutat și despre absorbția de fonduri europene de la nivelul județului. Situația nu este una îmbucurătoare, conform cifrelor prezentate de reprezentanții Alianței. Nu este o surpriză pentru că deja se știe că România este codașă, la nivel european, din acest punct de vedere.

„Din fericire cifrele nu mint. Lucrurile stau dezastruos pentru județul Timiș. Avem foarte puține proiecte de exemplu, în execuția bugetară a anului 2019, stăm de opt ori mai prost decât Clujul, de 15 ori mai prost decât Galațiul. Asta, într-un județ care se vrea dezvoltat și care se laudă că este <<fruncea>>. Nu avem competențe. Este exact ca și cum am avea un tractor de ultimă generație, un câmp extrem de fertil și îl conduce un amator”, a spus Raul Olajos, președintele PLUS Timiș.

La rândul său, Dominic Samuel Fritz, candidat la funcția de primar al orașului de pe Bega, a venit cu o comparație, din perspectiva banilor europeni atrași în perioada 2014-2019, între Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea, trei orașe conduse de primari PNL.

„România are rata cea mai scăzută de absorbție în UE de fonduri europene și asta e și vina administrațiilor locale. Și aici vedem o diferență între administrații locale care au reușit și înțeleg sistemul și administrații care nu au reușit să atragă fonduri. O comparație simplă între trei orașe conduse toate trei de primari PNL, Cluj, Oradea și Timișoara, arată că Timișoara a reușit să atragă per cap de locuitor în perioada 2014-2019 sub 1.600 de lei, comparat cu Clujul care are 2.200 de lei, Oradea are dublu, 3.500 de lei fonduri europene atrase per cap de locuitor. Ca să atragi fonduri trebuie să știi cum să o faci. Degeaba există un sac mare cu bani la Bruxelles dacă nu știm cum să accesăm acest sac și e nevoie de specialiști”, a spus Fritz.

Cabinetul europarlamentarului se află pe strada Alba-Iulia, numărul 3, apartamentul 2. USR-PLUS are peste 30 de cabinete de europarlamentar deschise în țară.