Doza a treia va fi administrată mai repede în România. Personalul medical și pacienții cu boli cronice, printre categoriile vizate

untitled design set 970x90 px

Ținta campaniei de vaccinare rămâne prevenirea apariției cazurilor severe de Covid-19, însă doar aproximativ 30% din populație este imunizată cu schema completă. Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în 28 septembrie, a anunțat, astăzi, premierul Florin Cîțu.

Potrivit premierului, decizia a fost luată astăzi în ședința CNCAV, la care au participat membrii Comitetului, alături de reprezentanții instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID-19: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Sănătate Publică.

„Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a spus premierul. Acesta a adăugat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a spus că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuși la a face o formă severă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condițiile în care există o transmitere accelerată a infecției cu varianta Delta.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus Gheorghiță.

Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, orice român se va putea vaccina cu doza booster, la cel puțin șase luni de la schema de vaccinare inițială. Pentru început sunt însă vizate anumite categorii. Este vorba despre bolnavii cronici, pacienții cu imunosupresie, personalul medical, pacienții oncologici cu tumori solide sau care au afecțiuni hematologice, aflate sub tratament sau tratați ulterior. De asemenea, sunt vizați pacienți care se află în faza de post-terapie oncologică cu boli asociate, cei care au trecut printr-o procedură de transplant de organe sau de celule stem sau pacienții cu Sindrom Down, dar și personalul medical.

Accesul la doza 3 este permis tuturor celor care au 6 luni de la administrarea dozei a doua.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/