FOTO: Dovleacul de aproape 100 de kilograme, vedeta „Toamnei la gugulani”!

Cea de a V-a ediție a acțiunii din acest an este în plină derulare la Caransebeș, până duminică. Zeci de producători și-au expus marfa și au fost răsplătiți cu diplome de oficialii municipiului pentru eforturile pe care le-au depus pe tot parcursul anului.

Atracția manifestării care pune în valoare roadele toamnei a fost în acest an un dovleac, care a uimit publicul prin dimensiunea sa uriașă. Diametrul celui mai mare bostan expus în Piața din Caransebeș are 2,25 metri, iar rezultatul măsurătorilor l-a uimit chiar și pe producător. Ioan Boncalu, fost militar de profesie, s-a apucat de agricultură după ce a ieșit la pensie, iar produsele sale s-au dovedit a fi excepționale. Acesta a dezvăluit secretul dovleacului uriaș.

„Am avut remorca cu gunoi şi după ce l-am împrăştiat am pus două seminţe de dovleac. A început să crească şi, pe zi ce trecea, dovlecii tot creşteau în greutate. Nu am putut să îi cântărim că nu am avut posibilitate în grădină, dar când i-am adus la târg, unul a avut 92,5 kilograme, şi un altul, de 93 de kilograme. Cel mai mare a fost expus la Primărie, în sala de festivităţi, și are 2,45 m circumferinţa. Cel din Piaţa Gugulanilor are 2,25 metri. Dumnezeu o dat, noi i-am cântat!”, a spus Ioan Boncalu, care nu și-a arogat meritele în totalitate, ci l-a amintit și pe fratele său, Vasile, care a muncit în egală măsură.

Vela și Frunzăverde, printre producători

Oficialii Primăriei Caransebeș, organizatorii acțiunii, s-au declarat mulțumiți de faptul că acțiunea a avut priză la public. La deschiderea oficială a „Toamnei la gugulani” a participat, pe lângă Marcel Vela, gazda manifestării, și președintele forului județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, în calitate de invitat. Prezența lor în mijlocul prăducătorilor n-a rămas nerăsplătită, întrucât au primit câte un coș cu legume de la participanții la târg.

„Ediţia a cincea este un succes! Avem şi vreme bună, sunt cei mai mulţi comercianţi care s-au înregistrat până în prezent. La toate ediţiile trecute am făcut o evaluare şi aceasta este una record. Avem şi vreme bună, şi producători, cred că şi cetăţenii municipiului Caransebeş sunt mulţumiţi de tot ce se expune. Este o toamnă bogată şi cred că sunt toate premisele ca să fim optimişti şi cu ceea ce se întâmplă în viitor, a spus primarul municipiului Caransebeș, Marcel Vela.

„Toamna la Gugulani este cel mai mare târg din Banatul de Munte, care reuneşte în fapt producători din sud-vestul României, aşa cum aţi văzut la festivitatea de premiere. Produse de calitate, oameni care muncesc un an de zile, a declarat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, prezent la Caransebeș și pentru a inspecta șantierele pentru alimentare cu apă și construire a stației de epurare.