Două tone de gunoaie adunate de pe malul râului Timiș

apa banat

Fluctuațiile termice și hidrologice din ultimele două săptămâni au dus la creșterea nivelului de apă, care a ridicat deșeurile de pe maluri. ABA Banat a intervenit pentru ca gunoaiele să nu blocheze secțiunile de scurgere. Aproape un kilometru de mal a fost curățat și au fost ridicate două tone de deșeuri.

Administrația Bazinală de Apă Banat a intervenit pentru igienizarea malurilor Timișului. 900 de metri de pe malul drept al râului de la podul de beton și pasarela Leucuța din Lugoj au fost curățați. Gunoaiele proveneau din depozite de deșeuri făcute ilegal de cetățenii nepăsători. Două tone de gunoaie au fost colectate, deșeuri care ar fi putut să blocheze parțial sau total secțiunile de scurgere.

Cu toate că ABA Banat nu are în fișa de activitate colectarea deșeurilor, administrația a intervenit pentru sprijinul lugojenilor. Responsabilitatea pentru curățarea malurile este o sarcină a autorităților locale. „Subliniem faptul că ABA Banat a realizat această activitate pentru a veni în sprijinul primăriei municipiului Lugoj și a cetățenilor acestuia, dând cel mai bun exemplu că doar prin eforturile noastre comune putem asigura curățenia cursurilor de apă și ne putem bucura de o priveliște frumoasă. Invităm lugojenii să ni se alăture ori de câte ori e necesar”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Controalele pentru verificarea salubrizării cursurilor de apă se fac încă de la începutul anului. Consiliul local al comunei Luncavița a primit atenționarea să înlăture zona de deșeuri de pe cursul de apă Luncavița. Pe un teren proprietate privată din golful Orșova s-a aplicat o sancțiune contravențională sub formă de avertisment pentru depozitarea de material de umplutură în apropierea râului Cerna.

Verificările la consiliile locale vor fi continuate în baza Ordinului Prefectului, cu ajutorul reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Gărzii Forestiere, ISU Banat și ISU Semenic.