Două tinere arhitecte cu un sistem inovator pentru renovările interioare, marile câștigătoare ale competiției Climate Kic

Competiția de proiecte inovatoare de afaceri cu impact asupra mediului, Climate Kic, a stabilit la Timișoara echipa ce va reprezenta România la marea finală de la Amsterdam. În „finala” națională, organizată la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, au ajuns patru echipe, iar cele care au impresionat juriul au fost două tinere arhitecte care propun un sistem prin care plăcuțele de ceramică pot fi refolosite!

Cu alte cuvinte, după ce schimbăm faianța sau gresia, o putem „reloca” sau chiar vinde. Ideea a fost a arhitectelor Laura Gardean și Silvia Câlnicean, ambele absolvente ale facultății de profil din Timișoara. Cele două mai colaborează cu o chimistă din Cluj și o altă colegă pentru comunicare. Astfel s-a născut proiectul „Moveatile” (tradus, mută o plăcuță). „Inițial ne-am gândit la sterilul de mină. Să facem ceramică din acest material. Ulterior am ajuns și la sistemul de prindere, astfel aceste plăcuțe ajută nu numai să recicleze un material care se pierdea, ci să fie ele reciclate ulterior, într-un sistem de economie circulară”, a povestit Silvia Câlnicean.

Astfel, practic, faianța e reciclată. „Vrem să creăm un sistem de prindere a plăcuțelor ceramice, în așa fel încât să fie ușor detașabil. În momentul în care acestea se doresc a fi înlocuite, să nu trebuiască să fie și distruse. Prin simplul fapt că poți refolosi un material de construcție, nu mai faci risipă în zona asta. Plăcuțele pot să fie scoase întregi, nu mai e nevoie să fie sparte. Omul de rând care vrea să-și redecoreze apartamentul nu mai trebuie să spargă plăcuțele, ci le poate reutiliza sau vinde spre reutilizare și așa mai departe”, a explicat Laura Gardean.

Perioada de înscriere la Climate Kic a fost anul acesta între lunile aprilie – iunie. În iulie, 12 echipe din țară au fost instruite la bootcamp intensiv la Timișoara. În final, au rămas o echipă din București, două din Sibiu și fetele din Timișoara. „Sperăm să fie o reprezentare cu succes și să venim acasă cu unul dintre locurile fruntașe. Dintre echipele care au mai prezentat în această seara, a mai fost una în domeniul educației, Kidibot, o aplicație educativă care există în România deja, cu target pe educarea copiilor în diferite domenii, inclusiv al schimbărilor climatice. Este și aplicație pentru telefon, ca și target, au acoperit deja 30% din școlile din România. Celelalte două idei sunt tangențiale sau cu sinergii între ele. Una din ele se referă la plantele de goji și utilizarea lor intensivă, fructe, rădăcină și tulpină și beneficiile lor, printr-un procedeu intensiv de creștere a plantei de goji. Nu e o cultură clasică, ci una ajutată de o altă idee, Oasis Gans, care reprezintă o soluție inovatoare de purificare și curățare a mediului ambiental interior”, a punctat Cristina Bădulescu, managerul de proiect.

Juriul a fost impresionat de multitudinea ideilor noi ale participanților. „Atunci când vorbim despre idei, s-ar putea să pară ușor. Dar, pentru că lucrurile sunt încă vagi și în mod clar, îmbunătățibile și departe de foarte concrete, e dificil să înțelegem în toată complexitatea lor, construcțiile mentale ale participanților. Pe de altă parte, e surprinzător de diversă tipologia proiectelor. Vorbim de proiecte care se bazează pe tehnologii de care încă nu am auzit, altele sunt mult mai simple, par a fi doar extensii ale unor platforme de învățare. Și e destul e greu să comparăm mere cu pere și să sesizăm toate nuanțele. Când am ales ideea câștigătoare am mers către ceva mai concret, care ne afectează pe toți. Cred că indiferent de efortul nostru, al juriului, care durează jumătate de oră, e de apreciat faptul că oameni extrem de diverși încearcă să facă pași înspre antreprenoriat, încearcă să găsească soluții la probleme reale”, a precizat Radu Ticiu, de la Asociația Banat IT, membru al juriului.

Până la finala de la Amsterdam, echipa Moveatile trebuie să vină, pe lângă idee, cu un prototip.