Două proiecte transfrontaliere, implementate de instituții din Caraș-Severin, au fost premiate la Belgrad

Două proiecte transfrontaliere – „Sănătate fără frontiere” şi „Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în cazul unor situaţii de urgenţă” – implementate de instituţii din Caraş-Severin, în parteneriat cu unele din Serbia, au fost premiate la cea de-a cincea Conferinţă Naţională dedicată Cooperării Transfrontaliere, organizată recent la Belgrad, de Biroul Sârb de Integrare Europeană.

„Cu această ocazie, au fost prezentate rezultatele obţinute în urma implementării programelor transfrontaliere şi transnaţionale dintre Republica Serbia şi ţările vecine, precum şi noile perspective financiare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru cooperarea în zonele de graniţă. Proiectul «Sănătate fără frontiere» a fost implementat de Spitalul General din Pozarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, fiind unul dintre proiectele premiate la Belgrad”, afirmă Dani Bardoş, consultant Resurse Umane şi Comunicare în cadrul BRCT Timişoara.

Proiectul a urmărit asigurarea calităţii serviciilor medicale prin revitalizarea şi echiparea instituţiilor spitaliceşti cu noi echipamente medicale. În urma acestui proiect cu finanţare europeană, oamenii din zona de graniţă pot beneficia, la Reşiţa, de investigaţii medicale realizate cu ajutorul unui computer-tomograf.

„Efectele achiziţionării acestui computer tomograf au fost deosebit de benefice, în condiţiile în care noi aveam un tomograf vechi, mono-slice, care nu mai putea să facă faţă solicitărilor. În plus, era şi defect, fiind depăşit ca perioadă de funcţionare. O dată cu implementarea proiectului, din decembrie 2012, până în iunie 2014, am reuşit să îl introducem în circuitul spitalului şi să facem foarte multe investigaţii. Până la ora actuală, am reuşit să facem consultaţii de imagistică de tip CT, pentru 12.700 de pacienţi, ceea ce înseamnă că beneficiul este maxim, computer-tomografia fiind o investigaţie de imagistică de înaltă fiabilitate, care a crescut acurateţea diagnosticului. Ne bucurăm că şi acest proiect a fost premiat, ceea ce demonstrează că efectele diagnostice şi efectul său social asupra pacienţilor noştri a fost major”, a declarat Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa este preocupat în permanenţă de accesarea de fonduri europene şi implementarea de proiecte transfrontaliere, în condiţiile în care acestea vin în sprijinul pacienţilor, prin achiziţionarea de aparatură, conform unei strategii pe care Comitetul Director a stabilit-o, a spus Secăşan.

Ca atare, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a mai depus, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Oncogen Timişoara şi cu Spitalul din Pozarevac, proiectul „Diagnosticul şi terapia bolilor oncologice”. Un alt proiect depus de spitalul reşiţean este realizat împreună cu Spitalul Municipal din Timişoara şi localitatea Biserica Albă din Serbia. În cazul în care aceste proiecte vor fi implementate, vor aduce un aport deosebit în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratamentul, nu doar al patologiei oncologice, ci şi cel al patologiei de tip pneumologic, a precizat Dumitru Secăşan.

Cel de-al doilea proiect premiat cu ocazia Conferinţei Naţionale dedicată Cooperării Transfrontaliere de la Belgrad se numeşte „Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în cazul unor situaţii de urgenţă”. Partenerii acestui proiect au fost Ministerul de Interne al Republicii Serbia, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Universitatea de Vest din Timişoara. Împreună, partenerii au realizat un sistem de avertizare în situaţii de urgenţă şi un sistem de răspuns între Serbia şi România, reducând timpul de intervenţie.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/