Bilanț fericit în an pandemic la Teatrul de Vest din Reșița: 7 spectacole noi, două festivaluri, încasări de 100.000 de lei

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

După un an greu, Teatrul de Vest Reșița trage linie: au fost organizate două festivaluri, actorii de aici au participat la alte 4 din țară, încasările au fost ridicate, în ciuda restricțiilor, iar în starea de urgență 33.500 de oameni au fost cu ochii pe reprezentațiile online ale Teatrului. La final de an, două spectacole noi-nouțe își fac loc în repertoriul Teatrului de Vest din Reșița, numărul premierelor din acest an ajungând astfel la 7.

Condițiile impuse de pandemie fac ca și ultimele două premiere din acest an ale Teatrului de Vest Reșița să se joace fără spectatori în sală. Prima dintre ele, o premieră mondială, este „Cu vaporul spre stele”, după textul lui Matei Vișniec, în regia lui Radu Dinulescu. Numit inițial „Le ciel a poil” (Cerul gol-goluț), textul lui Matei Vișniec, scris în urmă cu circa 7 ani, este un text inedit, pe care autorul l-a tradus în septembrie, la rugămintea lui Radu Dinulescu, special pentru Teatrul de Vest din Reșița, cei doi fiind legați printr-o prietenie veche.

„Este un text foarte frumos despre nevoia de magie, despre nevoia și căutarea de element magic în momentul în care vaporul, care în spectacol reprezintă întreaga lume, se pierde undeva în galaxie, absorbit fiind de o gaură neagră. E un text care pledează pentru planeta noastră, pentru grija pe care trebuie să o avem față de tot ceea ce este frumos și magic și sensibil, iar monologul de la sfârșit spune acest lucru.

Mă bucur că se întâmplă la Reșița și că această premieră mondială a acestui text se întâmplă la Reșița pentru că, spun eu, e un colectiv care merită acest lucru. Aproape că e o coincidență extraordinară: personajul principal spune «Bine ați venit în această sală albastră» și absolut toate scaunele din sală sunt albastre. Parcă Vișniec s-a gândit la teatrul din Reșița în momentul în care a scris și a tradus acest text din franceză în română. Noi vrem să facem spectacolul și în limba franceză, pe care să încercăm în anul 2022, pentru că 2021 este pus sub semnul întrebării, să îl prezentăm publicului francez în versiunea franceză. Mă bucur de această colaborare cu teatrul din Reșița, de colaborarea cu Florin, care duce greul acolo, la Reșița”, a declarat Radu Dinulescu, regizorul piesei, care îi îndrumă pe actori printr-un laptop, el aflându-se în prezent în Suedia, acolo unde se simte mai sigur în această perioadă de pandemie.

„Este o treabă inedită, cel puțin în ceea ce privește relația cu regizorul. Eu nu am mai lucrat niciodată online. A fost ciudat, dar și plăcut. Mi-am dat seama că, nesimțindu-i prezența în sală, am avut parcă mai multă libertate. E un spectacol dificil, dar și foarte frumos”, a declarat Robert Danci, unul dintre actorii piesei.

„Colaborarea asta pe calea undelor, pe calea firelor, cu tot felul de improvizații de tip electronic, cu un regizor pe care l-am văzut doar atunci când ne-a predat textele, este ceva nou. Apoi am început să discutăm cu niște obiecte, care există și în sală. Discutăm cu scaune, cu pereți, cu o cameră. Trebuie să ne obișnuim, deși e greu. E greu pentru că nu simțim acea energie pe care ți-o dă publicul, acele aplauze de care avem nevoie. Noi, ca actori, cu asta ne hrănim, cu asta trăim”, a subliniat Sorin Fruntelată, și el actor al piesei „Cu vaporul spre stele”.

Din distribuție mai fac parte Denisse Moise și Rusalina Bona.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cea de-a doua premieră care se va juca vineri, dar va putea fi urmărită tot online, este „Doi pe o bancă”, adaptare de Camelia Ghinea după Aleksandr Ghelman. Din distribuție fac parte Camelia Ghinea și Marius Tudor, cel din urmă fiind și cel care semnează scenografia. Ilustrația muzicală îi aparține lui Adrian Buhăceanu, iar de lumini se ocupă Gigi Mănescu.

„S-a lucrat mult pe text, la adaptarea pe care noi am gândit-o. Ne-a făcut o mare plăcere să-l repetăm. Am repetat ba pe scena asta mică, ba online, în condiții foarte grele, știți foarte bine, fiind perioada asta nenorocită de pandemie. Ne-am trezit într-o situație nouă și pentru noi, dincolo de frica pe care o simțim, dincolo de presiunile pe care le simțim și din afară din cauza schimbărilor care au survenit, din cauza faptului că, din păcate, o să avem premiere fără public și știți că jocul actorului se bazează pe reacția publicului. Ducem dorul aplauzelor și zâmbetelor dumneavoastră. E greu. Nu există ochiul din afară. Criticul cel mai bun de teatru este spectatorul, asta să fie clar. Vă ducem dorul! Ne lipsiți!”, a spus Camelia Ghinea, vizibil emoționată de acest dor nestins resimțit din cauza sălii goale.

Despre „Doi pe o bancă”, actrița a declarat: „Este un spectacol de-a râsu’-plânsu’. S-a mai jucat piesa, dar ceilalți s-au bazat pe comedie. Noi ne-am dus dincolo de comedia pe care o vedeți. Comedia noastră descoperă suflete. Comedia noastră este de fapt o tragi-comedie. În momentul în care începem să descoperim interiorul personajelor, cred că ne descoperim cu toții, pentru că multe dintre problemele pe care aceste personaje le trăiesc, le trăim cu toții”.

„Nu mai suntem străini, avem o biografie împreună”, a spus Marius Tudor, amintind de spectacolele în care a jucat alături de Camelia Ghinea, „Un tramvai numit dorință” sau „O scrisoare pierdută”. „Noi ne gândeam să facem cu totul altceva, dar Cami a venit cu textul ăsta, mi-a plăcut foarte mult și am început să lucrăm mai întâi online și apoi totul s-a închegat și a ieșit un lucru destul de bun, ca să fim modești”. 

Spectacolul „Cu vaporul spre stele” va putea fi urmărit online joi, de la ora 16.00, pe pagina de Facebook, iar „Doi pe o bancă” va fi difuzat tot online, vineri, de la ora 18.00.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/