Două ore de negocieri între taberele Mocioalcă și Jivan pentru liniște în PSD Caraș-Severin! Propunere-surpriză!

Primarii social-democrați din Caraș-Severin s-au întâlnit astăzi, la Reșița, la sediul de pe „George Enescu”, plănuind înființarea unui ligi a edililor-șefi care să le confere acestora o putere sporită în relațiile cu conducerea partidului și cu instituțiile de care depind comunitățile pe care le conduc.

Cei mai mulți dintre ei s-au ferit să recunoască faptul că întâlnirea din această după-amiază a avut și o altă miză, poate mult mai importantă în momentul de față. Și anume, întâlnirea celor două tabere care s-au format în PSD Caraș-Severin, primarii care merg pe mâna președintelui Ion Mocioalcă, pe de o parte, și edilii care s-au strâns în jurul Luminiței Jivan, pe de alta.

Caraș-Severinul, județ polițienesc!

Ioan Borduz a plecat și astăzi primul din sediul PSD, așa cum procedase și la CEx-ul județean, când s-a pus în discuție susținerea moțiunii împotriva lui Liviu Dragnea. De data aceasta, fără tensiuni deosebite! Nu ne-am întâlnit astăzi pentru a face pace între două tabere. A fost o întâlnire fructoasă care, probabil, ulterior va genera lucruri normale într-un partid atât de mare, atât la nivel național, cât și la nivel de județ. Recunosc că domnul primar al Oțelului Roșu, Luca Mălăiescu, a avut o inițiativă foarte bună. Pe viitor, pentru a rezolva problemele în partid ar trebui să creăm această ligă a primarilor, să alegem un președinte, doi-trei vicepreședinți, secretari care să țină cont de părerile primarilor PSD din Caraș-Severin și nu numai ale primarilor PSD, ci a tuturor primarilor. Să meargă la conducerea județului și să spună păsul nostru, până la urmă, noi, toți primarii, suntem cei care generăm prin voturile noastre funcțiile publice pe care le ocupă atât în deconcentrate, cât și alte structuri ale județului”, a declarat Borduz pentru expressdebanat.ro.

Legat de tensiunile din partid și de încercarea Luminiței Jivan de a-l debarca pe Ion Mocioalcă de la șefia filialei județen, Borduz a fost cât se poate de clar. „Din punctul meu de vedere, domnul președinte Dragnea va hotărî acest lucru. În ceea ce mă privește, relația cu Luminița Jivan este una foarte bună, cu atât mai mult cu cât ea provine din comuna mea. Am tot respectul și cinstea pentru ea și o susțin atunci când are dreptate fără echivoc. Domnului președinte Mocioalcă îi pot reproșa un singur lucru, că de foarte multe ori nu a ținut cont de faptul că noi, primarii, reprezentăm comunitățile locale, iar prin cei pe care domnia sa i-a pus în anumite funcții la deconcentrate, așa cum cineva spunea că Statul Român este un stat polițienesc, și județul Caraș-Severin a devenit un județ polițienesc”, a afirmat edilul din Fârliug.

Stoicu așteaptă CEx-ul!

Primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu, a ținut să precizeze în primul rând că el nu trebuie plasat în vreo tabără, deoarece la finele Festivalului Răchiei de la Băile Herculane a plecat cu treburi mai importante decât întâlnirea cu vicepremierul Paul Stănescu. Ca atare, nu trebuie inclus în tabăra Mocioalcă. Dar nici în cealaltă, pentru că, în opinia sa, realitatea e alta. „Nu există tabere în momentul ăsta, există o majoritate a primarilor în care suntem cu toții de acord să luăm taurul de coarne, să vedem ce se întâmplă la CEx-ul care va fi la București. Nu avem nimic de ascuns de nimeni. Am discutat deschis despre probleme care sunt în momentul ăsta la nivel de Caraș Severin, de primării. Știm cu toții că am avut probleme cu bugetele locale insuficiente”, a spus Stoicu.

Acesta a lăsat de înțeles că preferă un joc de așteptare, ca să nu-i spunem la două capete. Dacă se impune o schimbare la nivelul filialei județene, Stoicu a spus că se va decide în funcție de CEx-ul național al PSD de săptămâna viitoare: „După CEx vom decide ce vom face în continuare cu acest partid la nivel de județ. Eu cred în normalitatea și în păciuirea tuturor apelor, adică să fie cât mai line apele în județul nostru, să nu facem valuri că nu avem pentru ce la urma-urmei”.

Nu e nevoie de alegeri!

Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu, a explicat în primul rând rolul viitoarei ligi a primarilor: „A fost o ședință foarte lungă, de circa două ore și jumătate. A fost gândită ca o întâlnire de lucru a primarilor vizavi de situația organizației PSD Caraș-Severin. S-a discutat și acest aspect, dar s-a luat și o decizie foarte importantă, foarte benefică pentru organziația PSD Caraș-Severin, faptul că vom constitui în perioada imediat următoare liga primarilor, acolo unde toți primarii PSD vor fi prezenți. Am decis ca votul ce se va da în această ligă a primarilor să fie respectat de către toți primarii și vom lua decizii legate de bunul mers al organizației”.

Vicepreședintele PSD a vorbit și despre tensiunile din filiala județeană, care chiar dacă acum sunt la fel de intense, se vor stimge fără a fi necesare alegeri. „Sunt primari postați de o parte, sunt primari postați de cealaltă parte. Toți primarii am hotărât să fim uniți, să respectăm în viitor votul din liga primarilor care va fi constituită în perioada imediat următoare. Dacă în viitoarea ligă se va lua decizia să fim uniți în jurul unei anumite persoane, cu toții vom respecta decizia din votul care va fi dat în liga primarilor. Cu siguranță nu este nevoie de alegeri în PSD Caraș-Severin pentru că în urma întâlnirii de astăzi am constat că toți colegii mei primari sunt cu picioarele pe pământ, sunt foarte celebrali, gândesc pozitiv și întotdeauna gândesc la binele Organizației PSD”, a mai spus Mălăiescu.

Pe surse

În întâlnirea de astăzi au fost dezbătute și alte subiecte și propuneri, neconfirmate însă oficial de niciunul dintre protagoniști. Primarul de Târnova și cel de Bozovici, Petru Fara respectiv Adrian Stoicu, ar fi propus un președinte interimar, altul decât Ion Mocioalcă sau Luminița Jivan. Ar fi fost nominalizat primarul de Oravița, Costel Ursu, pentru a prelua filiala județeană PSD Caraș-Severin.

 

1000x100 (5)