Două asocieri de firme s-au arătat interesate să reabiliteze Conacul Mocioni din comuna Foeni, județul Timiș. Cele două oferte sunt în evaluare la Consiliul Județean Timiș, iar rezultatul ar putea fi anunțat în câteva săptămâni.
Perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat săptămâna aceasta. Specialiștii de la Consiliul Județean Timiș le analizează acum, iar un rezultat va fi anunțat în câteva săptămâni.
„Am avut unele emoții care țin de complexitatea intervenției, fiind un monument istoric special. Din fericire, avem doi ofertanți. Să sperăm că în următoarele săptămâni se va face evaluarea și selecția ofertelor și vom avea un rezultat concret. Spun sperăm pentru că această perioadă e foarte complicată din punctul de vedere al pandemiei și încărcarea noastră plus indisponibilitatea unor colegi ne face să scârțâim în unele situații, dar pentru noi proiectul acesta este strategic, termenele sunt foarte strânse, ca atare noi vom depune toate diligențele ca să avem un rezultat în câteva săptămâni.”, a declarat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș.
CJ Timiș a optat pentru o singură licitație care să cuprindă atât proiectarea, cât și execuția lucrării. Banii dedicați proiectului vin din bugetul județului și prin programul RO-Cultura.
„S-a optat pentru această variantă pentru că termenele sunt foarte strânse și ne doream să avem o singură licitație și apoi să semnăm contractul, să dăm ordinul de începere și să mergem repede înainte. Există un program RO-Cultura care este gestionat de Ministerul Culturii și care finanțează astfel de intervenții. Este o sumă consistentă de bani, la fel este și suma pe care o depune CJT, dar efectiv ne-am dorit și în județ să facem astfel de intervenții ca să încurajăm dezvoltarea economico-socială în această zonă. Finanțarea este sigură, trebuie să parcurgem mai multe etape. Au fost unele complicații, având în vedere acest monument istoric, în ce privește relația și obținerea avizului de la Comisia Națională a Monumentelor, dar suntem optimiști că vom trece cu bine toate etapele și vom implementa acest proiect cu succes.”, a explicat Marian Vasile.
Valoarea estimată a serviciilor și lucrărilor de proiectare, asistență tehnică și execuție este de 10,7 milioane de lei. Proiectul are o durată de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024) și o valoare totală de 16,9 milioane de lei, adică aproximativ 3,4 milioane de euro. Finanțarea nerambursabilă, din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura (85%) și din bugetul național (15%), este în sumă de 9,5 milioane lei (1,9 milioane euro).
După reabilitare, conacul din Foeni va avea un spațiu muzeal în memoria familiei Mocioni. În clădire vor fi amenajate și dotate un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă pentru organizarea de evenimente culturale. Noul centru cultural va deține o bibliotecă și o cafenea culturală, spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare. Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber și se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului.
Planul de revitalizare va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul CJT cu Institutul Intercultural Timișoara și cu organizația islandeză North Consulting ehf. Acest plan cuprinde vizite de studiu, tabere și rezidențe, expoziții, frühstück bănățean, activități de educație interculturală, activități de educație pentru patrimoniu și Ziua Conacului Mocioni.
Conacul din Foeni este una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, datând din 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii. Ambasadorul cultural al proiectului va fi baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea.