Două ministere din Guvernul Tudose, sesizate despre tăierile ilegale de arbori din zona Reşiţei!

Deoarece Garda Forestieră Timişoara nu respectă legea, Grupul Ecologic de Colaborare Nera solicită public Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Mediului verificarea în comun a modului de exercitare a autorităţii de control a tăierilor de arbori în judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a monitorizat în ultimele 11 luni tăierile de arbori în parcele de pe Dealul Ciorii, deasupra caselor de pe strada Murelor şi în zona Minda, de pe raza municipiului Reşiţa.

„Modul haotic de realizare a acestor tăieri, precum şi informaţiile furnizate de cetăţeni sau apărute în presa locală au dat senzaţia că este vorba tăieri ilegale de arbori. În acest context, GEC Nera s-a adresat prin scrisoarea nr. 1317/08.03.2017 Gărzii Forestiere Timişoara şi a cerut un punct de vedere în legătură cu legalitatea acestor tăieri. În răspunsul furnizat de  Garda Forestieră Timişoara prin scrisoarea nr. 2026/03.04.2016 (??, cu siguranţă 2017, n.r.) se afirmă că în toate cazurile sesizate a fost vorba de tăieri ilegale de arbori, motiv pentru care au fost aplicate amenzi operatorilor care au exploatat lemn în parchetele deschise în aceste zone“, informează Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

GEC Nera consideră că nivelul scăzut al amenzilor aplicate, atât în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în zona Reşiţe, cât şi din alte părţi ale judeţului Caraş-Severin, nu reprezintă o modalitate de stopare a acestor fenomene, acestea putând fi diminuate şi stopate prin intensificarea controalelor efectuate de autorităţile direct responsabile.

În acest context, prin scrisoarea nr 1412/31.05.2017, GEC Nera a cerut Gărzii Forestiere Timişoara, în baza Legii 544/2001, privind privind liberul acces la informaţiile de interes public, „un supliment de răspuns prin care s-au solicitat copii după notele de constatare din anii 2016 şi 2017 pentru controlul efectuat referitor la tăierea arborilor în zonele precizate în scrisoarea iniţială. La această solicitare, Garda Forestieră Timişoara nu a oferit un răspuns în termen legal“.

În aceste condiţii, GEC Nera solicită public, printr-un comunicat de presă, Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Mediului verificarea în comun a modului de exercitare a autorităţii de control a tăierilor de arbori în judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, „în special în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a municipiului Reşiţa, precum şi în interiorul parcurilor naţionale Semenic –  Cheile Caraşului şi Domogled – Valea Cernei“, se precizează în comunicatul semnat de consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera.

CITEŞTE ŞI:

Pădurile Reşiţei sunt tăiate legal, cu încal(e)carea legii!

Moare plămânul Reșiței! „Se taie în disperare, e un măcel în pădurile din jurul orașului!”