Judecătoarele Maria Coțolan și Luminița Beg de la Tribunalul Caraș-Severin au depus la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de ieșire din sistem prin pensionare. Solicitările lor, venite pe fondul scandalului legat de pensiile speciale, au fost aprobate de CSM, urmând ca judecătoarele să se pensioneze odată cu semnarea decretului de eliberare din funcție de către președintele Iohannis.
Pensionarea judecătoarelor Beg și Coțolan adâncesc criza de personal de la Tribunalul Caraș-Severin, care a funcționat până acum cu un număr de 18 judecători, din 24 câți ar fi necesari. „Până în momentul de față, din schema de 24 de judecători aveam un număr de 18 judecători. Aveam o lipsă de șase judecători. Prin pensionarea celor două colege situația va fi afectată foarte mult. Mai este o doamnă judecător care are decizia de pensionare, dar nepusă în plată. Nu cunosc intenția dumneaei dacă se va pensiona sau nu. Categoric, întregul volum de activitate se va împărți la numărul de judecători rămași. Dosarele care au fost repartizate doamnelor judecătoare vor fi repartizate altor completuri. Automat va crește numărul dosarelor aflate pe rolul celorlalte completuri”, a declarat vicepreședintele Tribunalului Caraș-Severin, Valentin Cosmin Cipu Drăghici.
Conducerea Curții de Apel Timișoara, „decapitată” de scandalul pensiilor speciale
Judecătoarele Maria Coțolan și Luminița Beg nu sunt singurele care se pensionează pe raza Curții de Apel. Joi, Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererile de pensionare a întregii conduceri a Curții de Apel Timișoara. Concret, după izbucnirea scandalului legat de eliminarea pensiilor speciale, au decis să se pensioneze președintele Curții de Apel Timișoara, Erica Nistor, vicepreședinții Marian Bratiș și Carmen-Puşa Pârvulescu, dar și președintele Secției I Civile, Florin Dogaru. Mai mulți judecători ai Curții de Apel Timișoara, printre care șefi de secții, îndeplinesc condițiile de pensionare, iar surse din Palatul Dicasterial au declarat că magistrații se gândesc serios să plece din sistem, pe de o parte scârbiți de atacurile la care au fost supuși pe tema pensiilor speciale și pe de altă parte pentru a beneficia de drepturile legii actuale, care, odată câștigate, nu mai pot fi pierdute.