Două cazuri de violență în școlile din Timiș, în ultimele zile. Directorii și profesorii, puși să stea printre elevi în pauze

Două cazuri de violență au fost înregistrate în ultimele zile în școlile din județul Timiș. O fată cu nevoi speciale a fost agresată de două colege, iar un director este acuzat că i-a spart capul unui elev. Inspectoratul Școlar Timiș i-a pus pe directori și profesori să stea printre elevi în pauze și pregătește o strategie pentru reducerea fenomenului de bullying.

Un incident petrecut la Liceul Alimentar din Timișoara, în urmă cu două zile, a făcut înconjurul țării. O elevă cu nevoi speciale a fost agresată de către două colege, în timp ce profesorul era plecat de la clasă, iar un filmuleț cu întreaga scenă a ajuns în spațiul public. Ca urmare a acestui incident, Inspectoratul Școlar Timiș a decis să demită conducerea unității de învățământ, iar Poliția Timiș a deschis un dosar penal în acest caz.

De asemenea, ieri, bunica unui elev de 14 ani de la școala din Bethausen a făcut o sesizare la Poliție după ce acesta a ajuns acasă cu capul spart. Bunica elevului susține că directorul unității de învățământ este cel care l-a agresat. „În acest moment, un inspector evaluează situația. Dacă lucrurile sunt așa cum au apărut în presă, cu siguranță vom lua decizia care se impune”, a declarat, astăzi, Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, în cadrul unei conferințe de presă.

În aceste condiții, conducerea Inspectoratului Școlar Timiș a început să caute soluții pentru a reduce fenomenul de bullying în unitățile de învățământ din județ. Astfel, mâine va avea loc o ședință cu toți directorii, în cadrul căreia se va discuta despre ce măsuri pot fi luate pentru combaterea bullying-ului în zilele care au rămas până la finalul anului școlar. „Pentru anul școlar următor vom gândi un plan mult mai rafinat și mai bine gândit”, a precizat Marin Popescu.

De asemenea, directorii și profesorii au fost rugați să nu mai stea în cancelarie în timpul pauzelor, ci să fie prezenți printre elevi, pentru a preveni eventuale incidente violente.

Inspectorul școlar general al județului Timiș a făcut publice și mai multe date privind fenomenul de bullying, care arată că în primul semestru al acestui an au fost înregistrate șase acte de violență fizică. În primul semestru al anului școlar trecut, s-au semnalat 186 de violențe în școlile din Timiș, iar în semestrul doi – 43. Comparativ cu anul școlar 2014-2015, când au fost înregistrate 356 de acte de violență, cifrele sunt în scădere.

Se observă o diminuare pentru că multe ore s-au desfășurat online. De asemenea, numărul este în scădere și pentru că au fost introduse camere de supraveghere în școli”, consideră Marin Popescu.

Inspectorul școlar general a criticat decizia autorităților de a închide unitățile de învățământ pe perioada pandemiei de coronavirus, susținând că acest lucru a determinat o izolare a elevilor.

Din studiile pe care le-am citit, din discuțiile avute cu directorii, cu profesorii, trebuie să recunoaștem că activitățile didactice online au dus încet la o izolare a elevilor, iar după ce au revenit la școală, la o izbucnire la nivelul comportamentului și din această perspectivă au apărut și violențele fizice. Este o dovadă a faptului că nu mai trebuie să închidem școlile, nu cred că ne mai permitem să închidem unitățile de învățământ. Acesta este doar începutul efectelor școlii online”, a declarat Marin Popescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/