FOTO/VIDEO: O femeie a murit strivită!

Un bloc a sărit în aer în această dimineață pe Bulevardul Republicii 26 din Reșița. Explozia a fost atât de puternică, încât inclusiv imobilul de peste drum a fost grav avariat.

UPDATE ora 11:28 Oamenii nu sunt lăsați să intre în apartamentele lor pentru haine sau mâncare fără permisiunea procurorului. Cei cărora li s-au spart doar geamurile și ușile spun că nu își lasă casa. Vecinii se roagă de jandarmi și polițiști să intre în bloc și nu au voie. Vecinii de peste drum refuză să își abandoneze casa și vor să doarmă tot acolo. Un procuror alături de un reprezentant de la Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, profesorul universitar Valeriu Stoian, expert tehnic în construcții, cercetează locuințele avariate. Acesta din urmă a declarat că oamenii nu au voie să rămână peste noapte în bloc. Abia după ce se expun măsurile provizorii se poate intra în clădire. Se pare că blocul are nevoie de o consolidare totală.

Un locatar de la etajul al III-lea a căzut în timpul bubuiturii direct la etajul I cu tot cu plafonul de la etajul al II-lea. Altă vecină de la etajul al VIII-lea  spune că bătrâna ce a murit strivită era o femeie foarte de treabă, ce ajuta pe toată lumea. Se pare că femeia locuia singură și nu are decât un băiat înfiat ce trăiește în Austria, însă până acum nimeni nu l-a putut contacta.

UPDATE 10.27 Inspectoratul de Stat în Construcții analizează situația de la fața locului în acest moment. Inspectorii vor să vadă cât de grav este afectat atât imobilul în care s-a produs explozia, cât și blocurile învecinate. Șeful ISU Semenic, Titus Susan, a catalogat situația ca fiind deosebit de gravă.

UPDATE 10.04 După ce reprezentanții executivului au fost în această dimineață la fața locului, la ora 11.30 i-au convocat pe reprezentanții Primăriei, dar și pe aleșii locali, într-o ședință extraordinară, pentru a vedea ce măsuri pot fi întreprinse pentru a ajuta cele 50 de persoane evacuate din blocul explodat. De asemenea, la această oră, comandamentul local pentru situații de urgență s-a reunit la sediul administrației publice locale.


UPDATE 09.48 Persoana care a făcut atac de panică are 30 de ani. Tânărul a intrat în stare de șoc atunci când plafonul apartamentului său s-a prăbușit. Alături de acesta, la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean se mai află două persoane, de 49 și 53 de ani.  Lenuța Nastase, femeia care a provocat tragedia, avea 70 de ani. Aceasta a fost proiectată în stradă. Avea un băiat în Austria, nu avea altă familie. Vecinii spun că ar fi avut o fată în gazdă, însă deocamdată tot planșeul de la etajul 2 e prăbușit, iar la fața locului e un mare morman de moloz. Astfel că autoritățile nu pot ști dacă printre dărâmături mai zace sau nu o persoană.

UPDATE 09.40 Două persoane sunt rănite, iar cea de a treia este în stare de șoc. Opt apartamente sunt afectate grav. Alte câteva zeci de apartamente sunt afectate de suflul exploziei atât din blocul 26, cât şi din blocul 28. Oficialii de la ISU Semenic spun că explozia s-ar fi produs în apartamentul femeii care a murit. Aceasta a aprins lumina la orele dimineții, moment în care locuința a sărit în aer, din cauza acumulării de gaze.

UPDATE ORA 09.12 Pompierii de la ISU Semenic au prima statistică. 50 de persoane sunt evacuate. Oamenii stau în fașa blocului și privesc neputincioși intervenția pompierilor, care  curăță strada de moloz. Deși este frig și plouă, reșițenii nu vor să plece de lângă imobil. Cel mai probabil, cu toții vor trebui să își abandoneze apartamentele pentru că este riscant și foarte puțin probabil ca autoritățile să îi mai lase pe locatari să își recupereze vreun bun.   

UPDATE ORA 08.56 Reșițenii care locuiesc în blocul Republicii nr 26 sunt evacuați din cauză că angajații E-On testează nivelul gazelor din zonă. Mirosul de gaz este încă foarte intens. Din primele cercetări se pare că explozia ar fi fost produsă de la o centrală de gaz, netestată corespunzător. La fața locului s-a deplasat imediat primarul orașului, Mihai Stepanescu, însoțit de viceprimarul Ioan Crina. În urmă cu doar câteva momente la locul exploziei a ajuns și prefectul Silviu Hurduzeu. Circulația este blocată momentan pe Bulevardul Republicii.

 

UPDATE 08.30 În urmă cu doar câteva momente, trupul persoanei dispărute a fost scos de sub dărmături. Autoritățile însă nu au mai putut face nimic altceva decât să constate decesul femeii.

UPDATE 07.30 În urma exploziei, 10 apartamente au fost distruse complet. Șocul a fost atât de puternic, încât plăci de la apartamentele inferioare au fost proiectate în imobilul de peste drum care a suferit la rândul lui pagube. De asemenea, toate mașinilie parcate în fața imobilului în cauză au fost distruse.

În urma exploziei, trei persoane au fost rănite și au fost transportate de urgență la spital. O a patra persoană se pare că ar fi încă prinsă sub dărâmături, fiind intens căutată de autorități. Din fericire, până în acest moment, explozia nu a provocat niciun deces.

Cauzele nefericitului eveniment nu pot fi decât speculate deocamdată. Cel mai probabil, explozia a fost provocată de o scurgere de gaz.

Rămâi cu Express de Banat. Revenim cu amănunte și imagini de la fața locului!

 

CITEŞTE ŞI: Explozia a băgat spaima și în medicii de la UPU. Vezi ce au declarat aceștia!