Polițiștii timișeni au întocmit două dosare penale pentru fals în declarații, în urma unor verificări demarate în localitățile Secaș și Bara. Asta după ce, sute de noi vize de flotant s-au înregistrat în cele două comune, cu puțin timp înainte de ziua alegerilor locale. Cele două localități figurau, în luna august, în Registrul electoral, cu numărul cel mai mic de cetățeni cu drept de vot din județ.
”În urma verificărilor efectuate în teren, în localitățile Secaș și Bara, polițiștii din cadrul Secției 5 Rurale Belinț s-au sesizat din oficiu și au întocmit două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații”, a declarat Aurora Voicilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș.
În Bara s-au înregistrat, la 12 septembrie, 328 de noi reședințe, iar la Secaș s-au înregistrat, la aceeași dată, 276 de noi reședințe. Potrivit Autorității Electorale Permanente, în luna august, în comuna Bara figurau 261 de cetățeni cu drept de vot, iar în Secaș – 285. BEJ Timiș a decis tipărirea un număr suplimentar de buletine de vot pentru alegerea primarului, precum și pentru consiliul local din aceste localități.
”Prefectura Timiș nu are niciun fel de atribuții pe lege în acest sens. Din ce am discutat cu reprezentanții IPJ și cu cei de la Evidența Populației, atunci când îți faci un flotant trebuie să locuiești efectiv acolo, pentru că flotantul se face în scopul de a locui undeva, de a-ți stabili rezidența”, a declarat și prefectul de Timiș Liliana Oneț.
Biroul Electoral Județean Timiș a mai luat în discuție, recent, și o adresă emisă de comuna Ohaba Lungă, în care i se aducea la cunoștință că ”din surse neoficiale, există informația că 400 de vize de reședință active ar fi fost înregistrate pe lângă cei 804 alegători înscriși în listele electorale permanente.” Direcția pentru Evidența Persoanelor nu are în evidență o asemenea situație, potrivit Hotărârii BEJ Timiș, așa că s-a constatat faptul că adresa comunei nu are fundament și, prin urmare, nu este necesară tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot.