Dosar trimis la tribunal de procurorii DNA: Acces rapid la pensii speciale, cu ajutorul unui medic timişorean!

La trei săptămâni de la punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva medicului Eugen Silviu Poşiar, șef Secție Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara, acesta a fost trimis azi în judecată de procurorii anticorupţie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență şi fals intelectual în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Poşiar Eugen Silviu, la data faptelor medic primar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), trafic de influență (2 fapte), fals intelectual în formă continuată(2 fapte), și în stare de libertate a inculpatei Iliuţă Elena Corina, la data faptelor asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În contextul în care, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-a constatat o intensificare a preocupărilor legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane care doreau să se pensioneze anticipat în modalitatea amintită, suma totală de 3.400 lei. De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleași persoane 300 lei și o sumă neprecizată de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă pensionarea celor două persoane din motive medicale. 

Pentru a crea aparența că persoanele respective sufereau de afecțiuni care permiteau această modalitate de încetare a raporturilor de serviciu, medicul Poșiar Eugen Silviu și asistenta Iliuță Elena Corina au făcut mențiuni nereale în dosarul medical al celor două persoane (internări fictive, presupuse proceduri medicale, etc.)“, informează într-un comunicat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Totodată, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului  în ceea ce privește sumele de bani ridicate de la inculpatul Poșiar Eugen Silviu, respectiv 156.950 de euro, 6.480 lei, precum și asupra a două monede din metal prețios în valoare de 5.200 lei.

CITEŞTE ŞI: Şpagă militarizată, pe foc automat! Şef de secţie la spital, capul reţelei de pensionări pe caz de boală pentru zeci de beneficiari de pensii speciale?!

„Până în prezent au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani“, se spunea în comunicatul DNA la data punerii în mişcare a acţiunii penale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursă foto: jurnalaradean.ro.