Peste 10 milioane de euro pentru noua maternitate din Timișoara! Lucrările vor fi gata până în anul 2022!

Timișoara va avea o nouă maternitate până în anul 2022. Este vorba despre un proiect transfrontalier în parteneriat cu Ungaria, iar valoarea acestuia este de 13,5 milioane de euro.

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș au anunțat astăzi că au început demersurile pentru construirea noii clădiri.

Proiectul se va realiza în parteneriat cu Clinica de Ginecologie-Pediatrie a Universității din Szeged. Terenul alocat pentru ridicarea maternității se află lângă Spitalul Județean. „Valoarea acestui proiect este de 13,5 milioane de euro, dintre care 12 milioane revin Spitalului Județean, iar 1,5 milioane de euro, Universității din Szeged. Acum este în lucru studiul de fezabilitate și urmează ca până în martie 2019 să fie finalizat astfel încât să fie depus și să se semneze contractul de finanțare final pentru proiectare și execuție”, a declarat Călin Dobra, președintele CJT.

Vecinii din Ungaria vor beneficia de bani pentru echiparea și reamenajarea a două compartimente a clinicii din Szeged. „Această finanțare este un mare ajutor pentru reabilitarea blocului operator al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie, cât și reabilitarea Clinicii de Pediatrie. Prin acest proiect se vor îmbunătăți serviciile medicale atât din Ungaria, cât și din România”, a explicat Dr. Csaba Berecki, directorul Clinicii de Pediatrie a Universității din Szeged, prezent la Timișoara.

Maternitatea Bega a fost construită în anul 1920 și indiferent de investițiile alocate, aceasta nu putea să ajungă la standardele impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește spațiul destinat serviciilor medicale, cât și circuitele. „Clădirea a fost internat de fete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și noi nu avem secție de fertilizare in vitro. Asta deși a fost prima secție a unui spital de ginecologie din România în anul 1995, când s-a efectuat prima fertilizare in vitro. Din păcate nu funcționează acest departament pentru că nu am obținut avizele necesare, cu toate că avem echipa medicală pregătită”, a spus Dr. Izabela Petre, coordonator din partea Spitalului Județean.

Din suma alocată Spitalului Județean, 4 milioane de euro vor fi destinați achiziționării de aparatură medicală. Noua maternitatea va avea 130 de paturi, 4 săli de operație și un compartiment separat destinat fertilizării in vitro. La Maternitatea Bega se nasc anual între 2.500 și 2.800 de copii, iar în sfera ginecologiei au loc în fiecare an peste 2.000 de intervenții medicale.

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș estimează că, dacă proiectul va decurge fără blocaje, maternitatea va fi pregătită să primească primii pacienți cel târziu în anul 2022.