Şpagă militarizată, pe foc automat! Şef de secţie la spital, capul reţelei de pensionări pe caz de boală pentru zeci de beneficiari de pensii speciale?!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus azi punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 octombrie 2018, a inculpatului Poşiar Eugen Silviu, medic primar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită şi trafic de influență.

În ordonanţa procurorilor se arată că, începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală, pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial.

Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu. Acesta, potrivit procurorilor anticorupţie, în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave), acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile şi întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective „apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

În modalitatea expusă, „până în prezent au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani. În același context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei. De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale“, se mai spune într-un comunicat de presă primit de la DNA.

Inculpatului Poșiar Eugen Silviu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Astăzi, 18 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu a fost prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii anticorupţie fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursă foto: libertatea.ro