Lugojul și satele aparținătoare s-au aliniat multor localități din vestul țării care și-au dezvoltat o anumită parte de infrastructură și prin instalarea de hidranți pe străzi, atât de necesari pompierilor în lupta lor cu focul. Numai că mulți dintre aceștia sunt inutili!
În avântul tovărășesc din marea campanie de asfaltări derulată în ultimii ani, muncitorii firmelor executante nu au ținut cont de aceștia și în multe cazuri au turnat bitum peste ei, îngropându-i pur și simplu. Nu de puține ori, autospecialele pompierilor sunt nevoite să părăsească locul incendiilor pentru a realimenta, tocmai din cauză că pe arterele unde se produc astfel de evenimente hidranții sunt de negăsit. Cei de la Protecția Civilă au o hartă cu locurile unde sunt montate robinetele de presiune și spun că vor cere administrației locale să intervină pentru ca cei îngropați în asfalt să fie scoși la suprafață.
Principala armă folosită de echipele de intervenție la foc este apa, iar dacă accesul la ea este limitat sau inexistent, un incendiu minor se poate transforma într-o tragedie, așa cum au consemnat și cronicile vremii, despre incendiul din 1842 care a mistuit peste 370 de case.
La nivelul municipiului, situația este alarmantă deoarece valurile de asfaltări au făcut complet inutilizabili o parte din hidranți, care zac sub stratul de bitum fără ca nimeni să ia nicio măsură. În spirit pur românesc, muncitorii au dat „pe repede înainte”, iar cei ce au recepționat lucrările nu și-au făcut griji despre acest subiect, cu toate că unele guri de hidrant moderne, au fost racordate la noua rețea de apă, implicând și ceva costuri, dar în momentul de față sunt inutile.
„Cred că acum aproape doi ani, când ne-a pus conducta nouă de apă, au montat și un hidrant de incendiu. Ne-am bucurat toți de pe stradă, mai ales că locuim lângă fostele unități militare, unde vegetația a crescut destul de mare și în orice moment există pericol de foc. Numai că atunci când au asfaltat, au acoperit și hidrantul, și gura de canalizare. Noroc că am știut locul unde este și l-am descoperit noi atunci, că altfel era degeaba. Nu interesează pe nimeni, ca peste tot. Vin, lucrează să se scape, lasă tot felul de resturi la fața locului și dispar cum au venit, cam așa se face pe la noi”, a spus Viorica T. de pe Strada Remus.
De aceeași nepăsare au suferit și cei care au asfaltat o parte din ulițele satului aparținător Măguri. Oamenii se roagă să nu izbucnească vreun incendiu că tot la găleți trebuie să apeleze până ajung pompierii, cu toate că au robinete de conectare în fața casei, dar acoperiți.
„Am avut și noi doi hidranți, instalați pe strada principală din sat, dar când s-au făcut asfaltările nu au ținut cont de ei și i-au îngropat sub stratul de peste 10 centimetri de bitum. Cred că puteau să fie utili în caz că, Doamne ferește, se produce vreun incendiu. Dar ce să facem, că dacă nu-i cap e vai de picioare”, ne-a declarat Ioan Stănescu, din Măguri.
Specialiștii avertizează
Cei responsabili cu siguranța locuitorilor din Lugoj sunt la rândul lor îngrijorați de situație și spun că vor încerca să remedieze lucrurile.
„Este într-adevăr o problemă cu acești hidranți acoperiți. Am propus ca împreună cu pompierii din Lugoj să monitorizăm exact gurile de hidrant acoperite și să luăm legătura cu conducerea de la societatea Meridian, pentru a descoperi aceste robinete, vitale pentru alimentarea cu apă în situații grave”, a precizat Aurelian Mustață, inspector Protecția Civilă. La rândul lor, pompierii sunt cei mai în măsură să conștientizeze această situație, iar intervențiile din ultima perioadă confirmă că nu este de glumit.
„Orice blocaj în intervențiile la un incendiu scade suficient de mult timpul de reacție, iar riscurile de propagare sunt pe măsură. Clar, ne îngreunează situația, cu atât mai mult, în cazul în care am fi nevoiți ca în loc de racordarea la hidranții existenți în zonă să alimentăm din altă parte. Din fericire, nu au existat intervenții dramatice la nivelul municipiului Lugoj, dar așa cum știm cu toții riscul este permanent, mai ales în perioada iernii sau pe caniculă. Noi avem o patrulă P.S.I care verifică periodic hidranții, în baza unei hărți existente și raportează starea lor, dar de cei acoperiți cu asfalt, blocați cu diverse materiale sau inutilizabili răspund alte instituții”, a informat mr. Silviu Picu, comandantul Detașamentului de Pompieri Lugoj. Potrivit unui bilanț ISU Timiș, doar în luna noiembrie, pompierii și salvatorii SMURD au intervenit la peste 1500 de incendii sau misiuni cu potențial risc de foc, având o medie de 50 pe zi, multe dintre ele fiind în zona Lugoj – Făget.