La un an de la semnarea contractelor, Catedrala romano-catolică din Piața Unirii, cunoscută timișorenilor drept „Domul”, va intra într-un proiecte de reabilitare generală, așa cum nu a mai avut parte de când a fost inaugurată. Termenul de finalizare a restaurării este 1 iulie 2020, așadar, „în grafic” pentru anul 2021, când Domul va putea reprezenta un punct important de atracție pentru turiști.
Șantierul propriu-zis va fi deschis luni, 28 ianuarie, dar miercuri a avut loc evenimentul oficial. Proiectul, care vizează atât restaurarea părții artistice, dar și a structurii generale, inclusiv a instalațiilor sanitare și electrice, are o valoare totală de 21.767.121,96 de lei. „Este o reabilitare generală așa cum catedrala nu a mai avut de când s-a pus piatra de temelie în 1736 și de când au început să se oficializeze liturghii, în 1754”, a declarat la eveniment Petru-Nicolae Lauș, directorul Cancelariei Diecezane. Pe lângă restaurarea tuturor componentelor artistice, se are în vedere și înlocuirea instalațiilor termice și sanitare, restaurarea elementelor de piatră și metal, intervenții la șarpantă, învelitoare și criptă, zugrăvirea fațadelor, refacerea împrejurimilor și asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilități.
Catedrala romano-catolică, una dintre cele mai sigure clădiri din oraș
În mare parte, proiectul este finanțat de de Agenția de Dezvoltare Regională Vest, prin programul operațional Regio. Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a explicat de ce a durat aproape un an de la semnare și până efectiv se dă drumul la șantier. „Acum mai bine de un an s-a început acest proiect. Sunt puține proiecte de o asemenea complexitate, care necesită mai multe tipuri de competențe și coordonare”, a precizat directorul ADR Vest. La evenimentul oficial de marcare a deschiderii șantierului a fost prezent și consulul Germaniei la Timișoara, Ralf Krautkramer, care a întrebat dacă Domul are risc seismic. „Domul este una dintre cele mai sigure clădiri, se spune că dedesubt are mai multă cărămidă decât ce se vede la suprafață”, a răspuns Petru-Nicolae Lauș.
La eveniment a participat și primarul Nicolae Robu, Andrei Lucaci, noul county-manager al Consiliului Județean Timiș, în locul președintelui Călin Dobra, dar și Adrian Marinescu, în locul prefectei Eva Andreaș.
Ultima liturghie, duminica
Credincioșii mai pot lua parte la ultimele slujbe până duminică inclusiv. Episcopia a anunțat deja catolicii să meargă pentru liturghiile în limbile română, maghiară, germană sau slovacă la alte biserici din oraș. Domul este un adevărat monument în stilul arhitectonic baroc. Catedrala romano-catolică are hramul „Sfântul Gheorghe”. În secolul XVIII aici s-a mutat Dieceza din Cenad, după ce vechiul oraș medieval a devenit un simplu sat.