Apariția unui sat de vacanță ecologic în zona Insulei Ostrov a început să creeze tensiuni în relația dintre administrația publică locală de la malul Dunării și reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier.
Primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, are un plan care ar putea aduce nenumărate beneficii urbei pe care o conduce, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere turistic, un plan mai puțin agreat de reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier, întrucât ideea edilului Torma ar urma să cunoască materializarea în Insula Ostrov, un lucru ilegal din punctul de vedere al Parcului, ținând cont că cele 55 de hectare, suprafața planificată pentru construcții, se află, actualmente, în zona de restricție totală.
„Ostrovul Moldova Veche este rezervație naturală potrivit legislației din România. Este arie de protecție avifaunistică și a fost prinsă ca zonă de protecție integrală în planul de management al Parcului Natural Porțile de Fier, aprobat prin HG 1.048/2013. În aceste zone, potrivit legislației privind ariile protejate, sunt interzise lucrări de construcții/investiții deoarece se protejează biodiversitatea, respectiv speciile de floră și faună acvatice. Este permis doar ecoturismul: plimbările.”, a explicat, pentru expressdebanat.ro, Marian Constantin Jiplea, directorul Parcului Natural Porțile de Fier.
În privința lipsei de receptivitate a celor de la Parc pentru a scoate suprafața de 55 de hectare din zona de restricție totală, zonă unde nu există decât teren nisipos, conform șefului administrației publice locale de la Dunăre, Jiplea spune că acest lucru nu ține de competența Parcului și că ar fi o ilegalitate, însă altfel se pune problema în momentul în care, în baza unui studiu comandat de cel interesat să demonstreze că, într-adevăr, o anumită arie și-a pierdut calitatea pe care a dobândit-o prin lege.
„I-am explicat domnului Torma că, momentan, fără un studiu comandat, nu putem să transformăm patru amplasamente din aceste rezervații naturale în zonă de dezvoltare durabilă, așa cum vrea dânsul să facă construcții/investiții. Trebuie parcurși niște pași. Ori, domnul Torma dorește ca, prin planul de management, noi să scoatem direct, că așa vrea dânsul. Nu putem să facem treaba asta! E ilegal. Domnul Torma înțelege treaba asta. Noi avem contract de administrare cu Ministerul Mediului. Deci, noi administrăm aria, nu e interesul nostru să scoatem de acolo”.
Mai mult decât atât, directorul Parcului Natural Porțile de Fier a punctat că, pentru a da curs acestei ilegalității, edilul Torma și alți primari au făcut anumite presiuni: „Domnul Torma și câțiva primari au făcut presiune asupra noastră cu persoane din Guvern, Parlament ca să facem această ilegalitate. Nu putem face. Putem proceda cum spune legea”.
Jiplea merge mai departe și aduce în atenția publicului un alt aspect, mai puțin cunoscut publicului, și anume că în Ostrov s-au concesionat mai multe terenuri încă de pe vremea celui de-al doilea mandat de primar al lui Matei Lupu, terenuri pentru care nu s-au încasat redevențe nici în ziua de astăzi: „A fost un control al Curții de Conturi la primăria Moldova Nouă și le-a dispus să încaseze, să intre în legalitate. Nici până în momentul de față nu s-a intrat și se fac presiuni.”, a mai ținut să precizeze Marian Constantin Jiplea, directorul Parcului Natural Porțile de Fier.