Muzeul caransebeșean a primit colindătorii

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Crăciunul este sărbătoarea mult așteptată de copii și adulți cu mare bucurie, atât pentru obiceiurile religioase, cât și pentru cele laice. Muzeul din Caransebeș a fost amfitrionul tradiționalului concert de colinde Asta-i Sara de Ajun!. Manifestarea a reunit foarte multe formații de cântece din municipiul Caransebeș, reprezentând instituții de cultură, grădinițe și școli.

Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiții specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar ce se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate.

Manifestarea care marchează apropierea sărbătorii Nașterii Domnului a fost apreciată atât de angajații instituției, cât și de oficialitățile prezente sau de părinții și bunicii coriștilor mai mici. Au participat Grădinița P.P.4 Caransebeș Grupa veverițelor, coordonată de Maria Țuican și Simina Coșariu, Grupul de colindători ai Casei de Cultură „George Suruˮ Caransebeș, coordonat de Daniela Văcărescu, Corul Episcopiei Caransebeșului, dirijat de. pr. Gheorghe Tistu, Corul Seminarului Teologic Ioan Popasu Caransebeș, dirijor pr. Petru Paica, Grupul de colindători Zestrea Gugulanilor, coordonator Simion Dragalina.

Muzeul TM

În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradițional, cel mai bogat și colorat prilej de manifestări folclorice. Muzeul din Caransebeș promovează patrimoniul cultural românesc al tradițiilor orale și al obiceiurilor de iarnă. Corurile prezente au adus în fața publicului colinde tradiționale, precum și momente de obiceiuri tradiționale care marchează momentul magic al Crăciunului. Spectatorii au putut face o incursiune în istoria tradițiilor românești specifice sărbătorilor de iarnă, în special, în istoria colindului. Concertul de colinde este un prilej deosebit al colectivului muzeului de a ura tuturor colaboratorilor și vizitatorilor Sărbători fericite!”, ne-a declarat managerul muzeului caransebeșean, Dacian Rancu.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/