Dominic Fritz și-a lansat programul de guvernare locală

Dominic Fritz, candidatul Alianței USR-PLUS pentru Primăria Timișoara, și-a lansat duminică după-amiază programul de guvernare locală. Perspectivele sale cuprind 5 puncte mari, bazate pe 3 principii esențiale, iar programul se intitulează „Revoluția bunei guvernări”.

Cele 3 principii care stau la baza guvernării Fritz plasează Timișoara ca devenind: orașul cartierelor, oraș metropolitan și oraș european. Pe baza lor, echipa USR-PLUS a gândit 5 puncte mari în direcția cărora Timișoara să se adapteze. Acestea au fost prezentate de către Ruben Lațcău, vicepreședintele USR Timișoara.

Cele 5 stratageme

În primul rând, guvernarea Fritz a vorbit despre o digitalizare și deschidere a administrației locale, inclusiv de o bancă urbană de date. Aici se dorește o reconstituire a site-ului Primăriei, unde fiecare cetățean va avea un profil unic, unde se vor putea regăsi toate documentele sale în format online. Tot aici s-a vorbit și despre managementul transportului local, monitorizarea traficului, locurile de parcare disponibile, iar toate acestea vor putea fi urmărite printr-o aplicație. Tot prin aplicație se va putea urmări fiecare amănunt al cartierelor: fiecare cablu și stradă, lucrări și dezvoltare. În ceea ce privește oamenii, se vor crea anumite ghișee și grupuri consultative pe cartiere, prin care oamenii se pot adresa săptămânal primăriei, pot expune probleme și pot înmâna acte. Dorința lui Fritz este și de a depolitiza administrația publică locală și de a crea posturi pe bază de concurs.

Al doilea punct se referă la reactivarea tradiției timișorene prin inovație și creativitate. Aici se dorește colaborarea cu instituțile economice, culturale și centrele universitare. Se dorește reorganizarea Casei de Cultură Timișoara și angajarea prin concurs a specialiștilor. Proiectul Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană va fi regândit. Se dorește transparență și reevaluarea evenimentelor. Aici s-a vorbit și despre un traseu arhitectural și unul al revoluției, toate acestea valorizate printr-un city card, prin care cetățenii să aibă acces gratuit.

Al treilea punct se referă la conectarea oamenilor printr-un sistem modern de mobilitate urbană. Se dorește ca până în 2025, minimum 40% din călătoriile zilnice ale timișorenilor să fie făcute cu transportul în comun, iar până în 2030, accidentele fatale în care sunt implicați bicicliștii și pietonii să fie reduse la 0. În acest punct s-au inclus și posibilități de călătorie a persoanelor cu dizabilități. Mersul cu bicicleta va fi încurajat de asemenea, la fel și crearea condițiilor pietonale prin construirea a două noi poduri pietonale. Circulația din inele este o prioritate.

Punctul 4 se referă la Timișoara verde. Programul de guvernare propune înființarea unui grup de profesioniști pentru a se ocupa de spațiul verde, prin crearea funcției de grădinar-șef al orașului. Se dorește plantarea a 25.000 de copaci și crearea unei centuri forestiere. La reciclare și depozitarea gunoaielor va fi introdus sistemul de „plătește cât arunci”. Tot aici s-a făcut referire și la Societatea Colterm, care va fi transformată într-o companie nouă, cu obiect de cogenerare sau trigenerare, iar mai apoi va fi și producătoare de energie termică. Se vor crea și căsuțe pentru tomberoane și peste 1.000 de coșuri de gunoi ar urma să fie puse în fiecare cartier. Șantierele și lucrările de salubrizare vor fi monitorizate. De asemenea, producătorii locali vor fi încurajați și mai multe piețe volante și permanente vor prinde din nou viață în Dacia, Calea Șagului, Piața 700, Torontal, Ronaț-Blașcovici, UMT și Calea Buziașului. Animalele fără adăpost sunt și ele incluse aici, pentru a fi supuse sterilizării și adopției ulterioare.

Ultimul punct se referă la o Timișoară a tuturor generațiilor. Acest punct se adresează nevoilor reale ale copiilor în școli, dotarea centrelor, iar pentru seniori, centre de îngrijire și conectare. Un nou Spital Municipal este un punct important al strategiei de guvernare. Și domeniul sportiv a fost atins aici, îndeosebi reabilitarea bazei Uszoda, crearea bazelor de înot și a spațiilor pentru practicarea tuturor sporturilor, inclusiv Canalul Bega să devină culoar de natură și sport și skateparkul promis.

„Eu candidez pentru că sunt ferm convins că biografia mea, experiența mea și temperamentul meu mă fac mai potrivit decât competitorul meu pentru a duce Timișoara la locul meritat în secolul XXI. Este un plan de lucru, iar ca orice plan va fi dicutat, adaptat, îmbunătățit și vom discuta lucruri noi. El ne dă o direcție clară și concretă despre Timișoara între următorii 4 și 8 ani. Putem să ne depășim limitările de moment și să fim orașul lider al regiunii. O Timișoară construită pentru oameni, echitabilă și prosperă, din centru până la periferii”, a spus Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS la Primăria Timșoara.

Programul detaliat de guvernare este disponibil pe dominicprimar.ro.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/