DOCUMENT: Noi reguli de la 1 septembrie! Se deschid restaurantele, cafenelele și cinematografele

Guvernul Orban a adoptat astăzi mai multe acte normative în contextul evoluției pandemiei COVID-19. Au fost modificate mai multe puncte din Hotărârea de Guvern care a prelungit starea de alertă. Astfel, din 1 septembrie se vor deschide restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele. De asemenea, a fost crescut și numărul participanților la nunți, botezuri și evenimente private care se desfășoară atât în interior, cât și în exterior.

Potrivit actului normativ, la evenimentele private, organizate în interior, pot participa cel mult 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior 100.

„Astăzi au fost create pârghiile necesare care, pe lângă protejarea sănătății populației, să susțină activitățile culturale, dar și ramuri importante ale economiei. Hotărârea de Guvern vizează modificarea numărului de participanți din cadrul evenimentelor private, a cursurilor de instruire, workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene, de la 20, la 50 de participanți în interior și de la 50 la maximum 100 de participanți în exterior”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Din 1 septembrie este permisă desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor sau a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, fără a fi depășită 50 % din capacitatea maximă a spațiului. „Permisivitatea ca, în cadrul organizării și desfășurării spectacolelor de tipul drive-in, ocupanții unui autovehicul să reprezinte grupuri de până la trei persoane”, a mai spus Vela.

Deschiderea restauratelor, cafenelelor, chiar și a celor aflate în interiorul unor hoteluri, a sălilor de jocuri de noroc, cinematografelor și a instituțiilor de spectacole va fi permisă în județele în care incidența cumulată a cazurilor de COVID-19, din ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori. De asemenea, trebuie respectată distanța socială de cel puțin doi metri între mese, iar la fiecare masă pot sta cel mult șase persoane.

În cazul în care incidența este depășită, sarcina cade în mâna Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență care vor decide dacă aceste activități vor fi restricționate.

Reglementările intră în vigoare din 1 septembrie și pot fi consultate aici: HOTARARE DE GUVERN DIN DATA DE 31 AUGUST (2)


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/