Dominic Fritz, despre carantinarea Timișoarei: „Eu cred că măsurile trebuie să fie puse pe masă”

explo 1000x200

România a intrat în carantină parțială la începutul acestei săptămâni, dar încă nu a fost scoasă din discuție carantinarea orașului de pe Bega. Primarul Timișoarei a spus că măsura trebuie luată mai devreme sau mai târziu, dar încă nu există demersuri concrete în acest sens.

Primul pas spre carantinare este realizarea unei analize epidemiologice. De acest lucru se ocupă Direcția de Sănătate Publică Timiș, dar încă nu există o un astfel de document, spune Dominic Fritz. Totuși, încă se poartă discuții despre acest demers.

„Această decizie (n.r de carantinare) este luată pe baza unei analize de la DSP care trebuie verificată la nivel național de Institutul Național de Sănătate Publică care apoi trebuie, printr-o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pusă pe masa Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Este o procedură întreagă. Eu nu știu să existe o analiză epidemiologică a DSP prin care se recomandă carantina. Eu personal cred că toate măsurile trebuie să fie puse pe masă și cred că trebuie să se întâmple mai devreme sau mai târziu. Urgent trebuie luate aceste măsuri. O să vedem dacă măsurile actuale sunt destule, dar fiecare se poate carantina. Dacă purtați mască ați făcut un mare pas”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai spus că în ultima săptămână numărului cazurilor de coronavirus s-a dublat, iar trendul este unul ascendent și va fi „greu de oprit de acum înainte”.

Coeficientul infectărilor a ajuns, în Timișoara, la 7,63/1.000 de locuitori.