Dominic Fritz: „Adevărul este că în ATI, la Victor Babeș, din 10 pacienți supraviețuiește unul”

Nu va fi demarată o anchetă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, acolo unde, în urmă cu mai bine de o săptămână, au decedat șase pacienți în secția Covid, deoarece nu au mai fost locuri la ATI. Controversele au apărut în spațiul public imediat după afirmațiile medicului Virgil Musta, iar subiectul a fost abordat și de Klaus Iohannis care a spus că în alte spitale erau locuri la terapie intensivă, iar la baza situației a stat o problemă de comunicare.

Dominic Fritz a spus că, deși spitalul aparține de Primăria Timișoara, nu va fi demarată o anchetă. Edilul orașului de pe Bega a afirmat însă că, în secția ATI a unității sanitare, „din 10 pacienți, unul supraviețuiește”.

„Nu știu de nicio anchetă și cu siguranță nu vor cere una pentru că cred că suntem dincolo de momentul în care birocrația și hârtiile pot să ne ajute să supraviețuiască oamenii în spitale. Situația este serioasă, nu mai sunt locuri la ATI, cel puțin asta era situația ieri. Și eu am un mare semn de întrebare dacă acești morți au fost generați de erori de comunicare, dar nu vreau să mă pronunț mai departe. Adevărul este că în ATI, la <<Babeș>>, din 10 pacienți, supraviețuiește unul și toți medicii de acolo, inclusiv doctorul Musta luptă în fiecare zi să salveze vieți și eu sunt foarte recunoscător pentru asta”, a spus Dominic Fritz, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor furnizate de autorități, în Timișoara sunt 45 de paturi ATI, existente la Spitalul Județean, Spitalul „Victor Babeș”, Spitalul Municipal Lugoj, dar și la Casa Austria a Spitalului Județean din Timișoara. Cele 45 de paturi erau ieri ocupate în proporție de 100%.

Totodată, mai există 6 paturi ATI la Clinica Bega (pentru gravide și lăuze), 4 la Spitalul Louis Țurcanu și 6 la Spitalul de Boli Cardiovasculare (pentru cardiaci), dar și alte 12 paturi la Unitatea Mobilă ATI, operaționalizată deja la Spitalul Municipal.