Locurile din secțiile de terapie intensivă, insuficiente: „Mor oameni în Timișoara pentru că nu avem paturi libere la ATI”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ridicat din nou problema legată de numărul de paturi de terapie intensivă din Timișoara. Sunt prea puține, explică edilul orașului de pe Bega, iar pacienții își pierd viața în secțiile COVID.

„Vreau să fie foarte clar că suntem într-o situație dificilă. O situație care se va înrăutăți în următoarele săptămâni. Este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze. Am fost ieri la Spitalul <<Victor Babeș>>. Spitalul ieri era plin. Oamenii știu deja că paturile ATI sunt pline 100%. Nu mai există un pat ATI liber în Timișoara. Vreau să ne fie tuturor clar ce înseamnă asta. În noaptea de duminică spre luni au murit șase oameni la <<Victor Babeș>> pentru că nu mai puteau fi transferați într-un pat ATI. Mor oameni în Timișoara pentru că nu mai avem paturi libere de ATI. Singura cale să oprim acest lucru să încetinim răspândirea virusului și fiecare dintre noi are o responsabilitate. Dacă fiecare ar reduce la un sfert toate contactele sociale, abia atunci am reuși să intrăm într-o fază descendentă. La Spitalul de Boli Infecțoase nu mai există paturi libere pentru bolnavi de COVID”, a spus primarul Dominic Fritz.

Autoritățile încearcă acum să găsească variante pentru suplimentarea materialelor de care doctorii au nevoie pentru a-i trata pe bolnavi. Cinci ventilatoare au fost deja donate la Spitalul „Victor Babeș”, dar este nevoie și de concentratoare de oxigen.

„Noi o să încercăm să găsim resurse pentru achiziționarea concentratoarelor de oxigen pe care să le punem la dispoziția spitalelor și poate într-o altă etapă și pacienților, acasă. Din fericire vin oferte din societatea civilă și chiar din mediul privat și încercăm să facem legătura între cerere și ofertă și să găsim resurse umane și materiale de care este nevoie. Mă bucur că am primit o donație de la o companie care a donat cinci ventilatoare în valoare de 75.000 de euro la Spitalul de Boli Infecțioase. Nu vom putea face față cererilor din fondurile primăriei. Voi face poimâine o întâlnire online cu ONG-urile care au fost implicate în gestionarea crizei în martie și aprilie, să vedem cum putem învăța din această experiență și cum ne putem coagula și mai bine în această iarnă grea”, a spus Dominic Fritz.

Potrivit autorităților, în județ sunt puse la dispoziție 47 de locuri în secțiile ATI. Alte șase paturi sunt pregătite la Maternitatea Bega a Spitalului Județean, rezervate pentru femeile însărcinate, iar alte șase la Institutul de Boli Cardiovasculare.

Conform datelor raportate astăzi, în secțiile ATI erau internați 45 de bolnavi. De precizat este faptul că numărul poate varia de la o oră la alta.

Pentru bolnavii de COVID-19 care nu dezvoltă forme severe și critice au fost puse la dispoziție încă 70 de locuri, în cadrul Clinicii ASCAR a Spitalului Municipal. Numărul total nu a fost comunicat de autorități.