Domeniul schiabil Nedeia, desenat pe vremea lui Ceaușescu, avizat astăzi!

doru cirdei

Influențele politice ale momentului pe care Caraș-Severinul le are la nivel de Parlament și de Guvern sunt pe punctul să schimbe legea, astfel încât în Munții Banatului să se poată construi chiar și acolo unde acum e strict interzis!

Milionarul Romeo Dunca n-a reușit să implementeze în calitate de om de afaceri proiectul Nedeia, avizul de mediu nefiind de cumpărat. Legislația mult prea puțin permisivă a blocat, fără îndoială, investițiile serioase, importante, care să ducă la o dezvoltare sănătoasă a turismului, fără ca mediul să aibă de suferit. În plus, acolo unde s-a construit ceva s-a făcut fără cap, fără vreo viziune, iar astăzi, în loc să avem turism, avem kitch și numărăm ciubucuri. Iar Muntele Mic este poate cel mai bun exemplu în acest sens.

Devenit președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin între timp, Romeo Dunca încearcă acum o altă variantă. A pus un braț întreg de hârtii pe masa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Banatul Alpin Nedeia, însemnând proiectul celui mai mare domeniu schiabil din România, cu toate studiile necesare, făcând din afacerea personală una de interes public, o afacere a Consiliului Județean Caraș-Severin și a primăriilor care au intrat în asociație sau care o sprijină prin terenurile puse la dispoziție în zona montană. Surse din Ministerul Turismului, din Ministerul Mediului, din Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și din Guvern au dezvăluit pentru expressdebanat.ro că lobby-ul, ca să nu-i spunem altfel, e pe punctul să dea roade, legea să fie modificată, iar în Munții Banatului să se poată construi chiar și acolo unde astăzi e aproape interzis să și pășești. Ceea ce, evident, e stupid și total nejustificat.

expresb 1000x100

Primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, confirmă ca la București le lucrează discret pentru Domeniul Schiabil Nedeia, crede în realizarea proiectului și tocmai din acest motiv a intrat în asociație și i-a convins pe consilierii locali să pună terenul din zona alpină la dispoziție, comunitatea urmând să aibă numai de câștigat din această investiție. Eu am mari speranțe că o să se facă acest domeniu schiabil. Am început cu ADI-ul, unde acest proiect este predat cu PUZ-urile din zona respectivă. Din câte știu, acum avem discuții cu doamna Maiorescu, de la Ministerul Turismului, s-a implicat și ea să vadă ce avize ne trebuie, ce avem voie să construim pe munte, ce nu avem voie. Proiectul prevede plecare din Poiana Mărului cu o telecabină către Muntele Mic și la Nedeia cu teleferic. Dacă se realizează acest proiect va fi poate cel mai mare domeniu schiabil din România.”, a spus primarul Cîrdei pentru expressdebanat.ro.

1000 x 200 gif