În ultima perioadă, orașul cărășean de la malul Dunării a început să dea tot mai mulți copii specializați pe zona de IT. Acest lucru este demonstrat atât de elevii liceului de la Moldova Nouă (echipa LTCDMNrobotics ajungând pe locul al 10-lea, în cadrul competiției naționale de robotică: First Tech Challenge, București), cât și de colegii lor mai mici, parte din Clubul de Programare CoderDojo Moldova Nouă, calificați la faza mondială a competiției Coolest Projects, din Irlanda, pe data de 5 mai 2019.
Sebastian Pleș (clasa a VII-a) și Daniel Gruescu Ipatie (clasa a X-a Matematică -Informatică), doi tineri care învață în structurile Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, au reușit să se impună în fața altor 50 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, în cadrul fazei naționale a concursului de origine irlandeză Coolest Projects, etapă desfășurată în capitala Banatului (la Iulius Mall Timișoara), la sfârșitul lunii martie (30.03.2019).
În cadrul concursului național Coolest Projects, aflat la a II-a ediție, Sebi și Dani au beneficiat de suportul necondiționat atât din partea mentorului lor, Andi Craiovan, cât și din partea prof. Lăcrimioara Ziman (cadru didactic al LTCDMN, cea care i-a descoperit pe cei doi și i-a îndrumat să-și îmbunătățească bagajul de cunoștințe în cadrul clubului condus de Craiovan), lucru care i-a motivat pe elevii de la malul Dunării să-i surclaseze pe adversarii lor din orașe precum Timișoara, Iași, Brașov, Cluj, Oradea, Pitești, la categoriile Game Development (Sebastian Pleș, locul I) și Web Development (Daniel Gruescu, locul II, cu posibilitatea participării la competiția de la Dublin).
Despre reușita elevilor clubului CoderDojo Moldova Nouă, mentorul Andi Craiovan declară pentru expressdebanat.ro: „Eu sunt un mentor care nu are orgolii foarte mari, ceea ce-nseamnă că pe mine nu mă încântă atât de mult faptul că lumea vorbește sau că ei au ajuns departe, ci m-ar încânta mai mult dacă reușesc să-mi pun un pic amprenta pe viitorul lor, adică să-i ajut să se dezvolte profesional. Nu o fac pentru bani și nici pentru faimă. Nu-mi trebuie să mă arate cineva cu degetul. Pur și simplu ar fi foarte fain dacă aș reuși să știu că, peste 10-15 ani, acești copii au reușit să-și găsească un rost în lumea asta. Să am un impact mai mult asupra copiilor și nimic altceva. Este un fel de buyback pentru comunitatea din care eu și alți colegi de-ai mei ne-am dezvoltat, însă nu am avut această oportunitate, de a ne susține cineva, cum ei o au”.
CoderDojo este o comunitate globală de cluburi de programare non-profit, înființată în Irlanda în 2011, scopul fiind susținerea copiilor cu vârste între 6 și 18 ani care doresc să-nvețe programe într-un mediu informal. Competiția CoderDojo Coolest Projects este un concurs care reunește copii și tineri din întreaga lume, care are loc în fiecare an la Royale Dublin Society Arena, din Irlanda, unde sunt premiate cele mai bune și cele mai inovatoare site-uri web, aplicații, programe sau jocuri.