Doi laureați ai premiilor Nobel, împreună la Timișoara! Oamenii de știință au devenit Doctor Honoris Causa ai UVT

Dacă Bucureștiul este în alertă maximă vineri, cu prilejul vizitei Papei, și în capitala Banatului au ajuns personalități, însă din domeniul științei. În ultima zi de mai, fizicienii Stefan Hell și Gerard Mourou au primit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarium, în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea de Vest din Timișoara.

Cei doi sunt personalități științifice la nivel mondial, laureați ai Premiului Nobel. Stefan Hell este un nume legat și de Timișoara. Născut în 1962 în comunitatea germană din județul Arad, la Sântana, omul de știință a făcut liceul și în Timișoara, la C. D. Loga, unul dintre cele mai tari licee cu profil real al vremii. Plecat în Germania cu familia încă din vremea regimului comunist, Stefan Hell a primit în 2014 premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”. Hell și-a păstrat și cetățenia română și este chimist, fizician și profesor universitar.

1000x100 casa brutarului

Universitatea de Vest din Timișoara a decis să-l omagieze și pe francezul Gerard Mourou. Născut în 1944, și-a legat numele de Universitatea din Michigan, dar și de cea din Rochester. În 2018 a primit premiul Nobel pentru Fizică, alături de Donna Strickland. Este considerat unul dintre pionierii eletrotehnicii și laseroscopiei.