Doi avocați din Caransebeș, condamnați pentru falsuri grosolane și prejudicierea bugetului de stat!

explo 1000x200

Avocații Cristian-Teodor și Roxana Lucian, soț și soție, au fost condamnați în primă instanță de Curtea de Apel Timișoara la trei ani, respectiv trei luni de pușcărie cu suspendare după ce au înșelat mai mulți clienți, dar și statul român prin falsificarea unor chitanțe de taxe judiciare!

Totul a plecat de la unul dintre clienți, omul de afaceri Ion Pietraru, proprietarul Ecolemn, care a descoperit că avocatul angajat pentru un dosar de expropriere, Cristian Lucian, i-a cerut o uriașă sumă de bani pentru taxa de timbru. Ulterior, afaceristul a aflat că pentru spețe de acest fel nu se achită niciun fel de taxă de timbru judiciar. „Teodor mi-a fost avocat din 2005. La o expropriere, acțiune cu CNADNR, mi-a cerut 214.000 de lei, taxă de timbru, iar ulterior am aflat că acțiunea era scutită de taxe judiciare”, declara omul de afaceri pentru presa locală. Pietraru a făcut  plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care l-a găsit vinovat pe avocat și pe soția acestuia, avocată și ea, și i-a trimis în judecată la Curtea de Apel Timișoara.

Procurorii au stabilit că, cei doi, în diverse dosare în care au fost angajați, plăteau la Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei Caransebeș sau Trezorerie taxe judiciare de câțiva lei, pe care ulterior la falsificau adăugând mai multe zerouri și depunându-le la dosarele pentru care au fost angajați, prejudiciid astfel și bugetul de stat, dar înșelându-și și clienții, de la care primeau sumele reale, nu cei câțiva lei plătiți, în fapt.
După aproape 30 de termene de judecată, magistrații Curții de Apel au pronunțat o sentință de condamnare pentru cei doi. Avocatul Cristian Lucian a fost condamnat la trei ani de pușcărie cu suspendare, pe o perioadă de încercare de 4 ani. Instanța l-a mai obligat la plata unor despăgubiri civile către Ion Pietraru în sumă de 214.000 de lei și 61.418 lei, dar și la aproape 60.000 de lei către Primăria Caransebeș, al cărei buget îl prejudiciase prin falsurile făcute. Tot către omul de afaceri avocatul mai trebuie să plătească 10.520 de lei, cheltuieli de judecată.

Avocata Roxana Lucian a primit și ea o pedeapsă de trei luni de pușcărie cu suspendare. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Contactată de reporterii Express de Banat, avocata Roxana Lucian a refuzat orice dialog.