Hepatita A/B, oreionul, varicela, scarlatina, rujeola, rubeola sau viroza sunt o parte din bolile pe care copiii „și le fac cadou” unul altuia prin simplul fapt că trăiesc în aceeași comunitate. Fac medicii de familie față la combaterea acestor boli prin vaccinare? Poate fi Legea vaccinării soluția la stoparea acestor boli?
În ultima vreme, bolile ușor transmisibile în colectivitate sunt tot mai frecvente. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a organizat astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, o întâlnire cu medicii de familie. Deși mare parte din ei a preferat să rămână alături de pacienți, câțiva medici de familie din mai multe zone ale județului au venit și au dezbătut subiectul „vaccinarea”. Scopul întâlnirii a fost și stabilirea unei comisii, care să vină în ajutorul acestora.
„Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a organizat astăzi o întâlnire cu medicii de familie, scopul principal fiind «vaccinarea». Ne-am aplecat pe acest subiect, pentru că așa cum știm cu toții, vaccinarea salvează vieți. Noi, pionii și actorii din sistemul de sănătate avem această obligație de a conștientiza importanța vaccinării. Astăzi, medici de familie și nu numai au stabilit înființarea unei comisii care să aibă ca obiect stabilirea unor măsuri cu privire la o recuperare vaccinală și cu aplecare, în special, spre creșterea de vaccinare în rândul copiilor. Din cele discutate, comisia respectivă va fi constituită printr-un act administrativ al directorului executiv al DSP cu intenția de a coopta în această comisie Casa de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Școlar, instituția prefectului, medicii de familie – care de fapt sunt principalii pioni ai acestei acțiuni, părinții și întreaga societate civilă. Noi suntem cei care trebuie să recuperăm vaccinarea pentru a salva vieți”, declară directorul DSP, Dan Miloș.
Tot în cadrul ședinței, li s-a adus la cunoștință medicilor de familie că ministrul Sănătății a dispus și a transmis către direcțiile de sănătate publică programul de trimitere a vaccinurilor antigripale în teritoriu. „DSP CS are stabilit de Ministerul Sănătății 12.000 de doze de vaccinuri, a doua tranșă fiind gata de a fi pusă la dispoziția medicilor în perioada 17- 20 octombrie. Acum, rata de vaccinare este între 64%-74%, așadar a scăzut. Antivacciniștii își fac treaba, atât la nivel național, cât și european. Noi avem datoria de a stopa aceste acțiuni negative. Prin vaccinare ne salvăm copii și societatea!”, mai spune directorul DSP.
Miloș a dat chiar și un exemplu medicilor, pentru a puncta că „se poate”. „Un medic, care în același timp, îmi este prieten, are rata de 100% cu privire la vaccinarea copiilor. Deci, se poate! Nu știu unde este scurt circuitul, de ce unii nu pot. Dacă el poate, de ce nu pot și alții?! Dacă el are 400 de copii și poate, alți medici care au 2-3 copii, nu pot? Nu mai vreau să ne întoarcem la rata rușinoasă ce a fost în trecut în Caraș-Severin, când au murit copii din cauza noastră. Alte județe au reușit să ajungă la rata de 94% de vaccinare. Este foarte mult de lucru să ajungem și noi la acest procent, trebuie foarte multă implicare. Sunteți primii care intrați în contact cu pacientul. Vaccinarea este una dintre cele mai puternice și mai rentabile acțiuni de sănătate publică”, transmite Dan Miloș medicilor.
Cu toții știm că de multe ori este de ajuns ca un copil din grădiniţă sau şcoală să aibă o boală contagioasă pentru a-i îmbolnăvi şi pe ceilalţi. Așa cum ne spun și reprezentanții instituțiilor de sănătate, medicii de familie joacă un rol important în procesul de imunizare. Întrebarea care urmează ar fi: contactul pe care îl au medicii de familie cu pacienții (părinte, copil) este suficient?! „La noi vin copiii doar când sunt bolnavi. Nu îi putem vaccina dacă sunt răciți. Părinții sunt contactați pentru a-și aduce copiii la vaccinare, dar spun că vin și, de fapt, nu mai vin”, a replicat un medic de familie din sală. Informațiile de pe internet ar fi cele care influențează părinții în luarea deciziilor de a-și duce copiii la vaccinare sau nu, mai spun medicii de familie, frustrați că le este greu să ducă această luptă cu părinții care, în general, ignoră explicațiile lor în favoarea celor de pe internet. Înainte, copiii erau imunizați la şcoală, în aceeaşi perioadă în toată ţara. Pentru a creşte rata vaccinării, medicii de familie continuă să informeze corect părinţii despre grila naţională de imunizare și speră că se va reveni la vechiul sistem, când, odată ce copiii au intrat pe porțile școlii, erau vaccinați acolo.
Un alt subiect discutat a fost existența vaccinurilor. Acestea sunt teoretic gratuite, dar ele nu se găsesc întotdeauna la medic. O problemă care, speră reprezentanții instituțiilor de sănătate, va fi tot mai rar întâlnită. S-a mai discutat și despre vaccinurile opționale. Nu sunt asigurate gratuit, dar sunt recomandate de Ministerul Sănătății. Acestea sunt Vaccinul Rotaviral, Vaccinul Varicelic, Vaccinul Meningococic, Vaccinul Hepatitic A, Vaccinul HPV.
Deși părerile sunt împărțite, proiectul Legii vaccinării obligatorii ar putea fi soluția la vaccinarea tuturor copiilor. Acesta prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment până la amenzi de „x” lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.