Specialiştii în fraude pe Net, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj au trimis în judecată 19 persoane care s-au ocupat cu comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic şi au creat un prejudiciu estimat la aproximativ 20 de milioane de dolari.

Stomatologul reşiţean Laurenţiu Adam, colegii lui de breaslă din Bumbeşti Jiu, Dragoş şi Horaţiu Bălănescu, fostul fotbalist reşiţean Dorian Papavă şi alţi 15 inculpaţi, Ilie Bărbulescu, Florin Carcalicea, Florin Crangă, Damian Grigorescu, Constantin Iovan Mic, Ioan Medeleanu, Florin Mercea, Liliana Neamţu, Ioana Lala, Corina Popescu, Octavian Spătaru, Liviu Stan, Emanuel Lili, Marius Ţărăngoiu, Dragoslav Viniszki, au urcat în boxa acuzaţilor de la Tribunalul Gorj pentru primul termen de judecată în dosarul ţepelor date pe eBay. Cum o parte dintre inculpaţii acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, fraudă informatică şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave sunt în continuare arestaţi preventiv, instanţa a pus în discuţie la acest prim termen legalitatea şi temeinicia măsurii preventive. Cu alte cuvinte, magistraţii s-au pronunţat cu privire la modul în care vor fi judecaţi Laurenţiu Adam, Dragoş şi Horaţiu Bălănescu, Ilie Bărbulescu, Florian Crangă, Constantin Iovan – Mic şi Ioan Medeleanu, în stare de libertate sau cu cătuşe la mâini. Aceştia se află în arest din data 15 iulie. Tribunalul Gorj a dispus judecarea lor în stare de arest, toţi cei şapte declarând recurs, calea de atac urmând a se soluţiona la Curtea de Apel Craiova.

În cauză s-au constituit nu mai puţin de 107 părţi civile, în timp ce, alte 88 de persoane fizice sau juridice au calitatea de părţi vătămate. “În sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut  în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop. În această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime. Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD”, precizează DIICOT.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/