„Doar dacă ai o problemă cu capul spui că un primar nu-şi doreşte locuri de muncă”

Reîncălzirea subiectului Delphi Packard cu ocazia alegerilor locale de la Moldova Nouă nu face altceva decât să agite spiritele și să alimenteze speranța deșartă cu privire la întoarcerea gigantului american în orașul de la malul Dunării. Luând în calcul contextul actual la nivel mondial, e tot mai puțin probabil ca vreun investitor să-și dorească o afacere prosperă în România. În plus, confortul găsit de români în afara granițelor va fi greu de combătut în fața salariului minim din țară.

Plecarea companiei Delphi din Moldova Nouă la mijlocul mandatului edilului Torma nu face altceva decât să susțină ideea conform căreia primarul în funcție nu a făcut nimic să împiedice creșterea ratei șomajului în orașul pe care îl conduce, o minciună fără margini după cum dă de înțeles șeful administrației publice locale, cel care promite să scoată la iveală contractul dezavantajos pentru locuitorii de la Dunăre în urma căruia singurul care a avut de câștigat a fost investitorul străin, companie care în 2018 și-a scuturat pălăria și a plecat spre țări mult mai avantajoase propriei cifre de afaceri.

„Aici este o campanie mincinoasă la adresa mea! Vin din mediul privat, am epuizat subiectul Delphi și voi scoate public toate scrisorile pe care le-am avut cu americanii, toată comunicarea mea ca să se spargă o dată povestea aceea că am avut o problemă cu gigantul american. Din contră, am avut o relație foarte bună. Dar eu am fost și cred că sunt printre puținii primari din țară care a investit din bugetul familiei, când consilierii se opuneau, asta ca să-i dăm unui investitor și gratis clădirea dacă trebuie doar ca să avem locuri de muncă. Mai există și un alt aspect: contextul la nivel mondial. În zona de automotive, trecerea de la combustibil la electric, pandemia crează mari probleme pe piața mondială. În America sunt milioane de șomeri și vine cineva la Moldova Nouă, care a făcut un contract dezavantajos total pe care o să îl scot și pe acela la suprafață ca să vadă comunitatea realitatea și cum am luptat eu în toată această perioadă, să spună că mesianic va aduce niște locuri de muncă.”, a scos în prim-plan Adrian Torma.

Diferența dintre 1.500-2.000 de euro câștigați în străinătate și 1.500 de lei câștigați în România

Sătul până la epuizare de faptul că eșecul cu Delphi i se tot impută, Adrian Torma subliniază că, odată intrată România în UE și luând contact cu salariile din afara granițelor, nimeni dintre cei care au ales drumul străinătății nu va renunța la stabilitatea financiară de acolo pentru cele câteva sute de lei pe care i-ar putea câștiga acasă:

„Așa cum au spus și alți primari, aducerea câtorva locuri de muncă acum nu mai reprezintă o ofertă atât de interesantă când pentru o muncă necalificată în Germania, Italia, Austria primești 1.000-1.500-2.000 de euro. Să nu mai spun că avem foarte mulți șoferi de tir care pleacă în străinătate, femei care merg în Austria la îngrijit bătrâni, sezonieri care nu își vor lăsa locul de muncă de acolo pentru un post stabil la Moldova Nouă. Este o categorie de oameni care nu vor să-și asume responsabilitatea aceasta și atunci voi fi acuzat de toate minciunile de pe lume. Mi se pare penibil ca domnul Chisăliță, care știe ce prostii a făcut în acest contract și care știe că am dreptate, acum să lase liber să se discute despre niște subiecte care nu au bază. A spus-o public și o repet: dacă mâine vine cineva cu un contract concret, un investitor și spune că aduce 400 de locuri de muncă în Moldova Nouă, iar pe solicitare scrie clar: «Torma să-și dea demisia», eu îmi dau demisia și merg acasă. Nu am mândrie și orgoliu, dar eu știu ce se poate face și cum se poate face”.

Industria și mineritul – baba și mitraliera

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primarul orașului Moldova Nouă dă de înțeles că prosperitatea unei comunități nu înseamnă poticnirea în subiecte deja apuse când alte oportunități sunt gata să revigoreze economia urbei pe care o conduce și nu numai, unul dintre acestea referindu-se la segmentul turistic:

„Eu lupt pentru locuri de muncă, îmi doresc investitori. Aceste facilități pe care le oferim astăzi vor atrage investitori din altă parte care acum plătesc impozite mult prea mari. Dar, să nu uităm, trebuie, pe lângă industrie, minerit, care au fost și sunt aici, să găsim momentul oportun pentru a le repune în valoare, evident ținând cont și de contextul național. Să nu uităm de turism care a început să ne sufoce. Sunt nenumărați oameni care vin în Clisura Dunării și se bucură de frumusețile locului. Turismul nu este sezonier pentru că sunt stațiunile din Europa care au activități și iarna, și vara, dar trebuie plecat cel puțin cu turismul sezonier, asta pentru ca, în maximum zece ani, să putem oferi servicii de team building, de recreere, indoor, outdoor, vara – pe dealuri, cu bicicleta, iarna – cu snowmobilul, cu ATV-ul. Orice tip de variantă, doar să-i ținem pe români în țară. În plus, ar trebui să ne focusăm pe aducerea turiștilor din străinătate în zona Clisurii Dunării, zonă care este un pic mai sălbatică, cu peisaje extraordinare. Să nu mai zicem de pescuit, care, şi acela, a început să prindă amploare”.

Lanțul slăbiciunilor la momentul venirii Delphi Packard în Moldova Nouă

Îndârjirea de a flutura încontinuu beneficiile aduse de gigantul american în orașul de la Dunăre nu va ajuta ca locuitorii urbei să iasă din impas. Situația ar fi stat cu totul altfel dacă Moldova Nouă ar fi numărat undeva la 4-5 investitori, astfel încât, la momentul plecării unuia dintre ei, situația să nu devină dramatică. În plus, Adrian Torma a mai adăugat că doar cineva care nu gândește limpede poate acuza un primar că nu își dorește locuri de muncă.

„Dacă ne blocăm că trebuie să vină o fabrică care să ofere un salariu de 1.500 de lei, că așa a spus nu știu cine, lucrurile nu vor funcționa. Trebuie un cadru legal. S-a dovedit că Delphi a fost o doar o chestiune de moment și au fost și abili să se folosească de slăbiciunea administrației publice locale din acel moment, care era disperată să prindă un singur investitor în momentul în care în România veneau mii de investitori. Dacă erau patru-cinci companii și dacă una dintre ele pleca, rămâneau celelate și puteam spune că au făcut o treabă excelentă, dar așa au vândut orașul unei companii care și-a bătut joc de noi și acum stă bine mersi cu acea clădire de milioane de euro nefolosită. Plus că Delphi pleacă și din alte localități. Problema locurilor de muncă în Moldova Nouă nu reprezintă un caz singular. Primarul Reșiței nu a reușit să aducă investitori, Luca Mălăiescu, la Oțelu Roșu, de opt ani se luptă pentru același scop, Dumitru Ursu, la Oravița, este stresat să nu-i plece actualul investitor, Eugen Cismăneanţu de la Bocșa se luptă și el din răsputeri la acest capitol, la fel cum o face și primarul Aninei. Nu m-am uitat la partidul vreunuia dintre cei enumerați, spun doar că primarii și-au dorit să aducă un investitor pentru bunăstarea socială și dezvoltarea comunității, însă în zadar. Doar dacă ai o problemă cu capul spui că un primar nu își dorește locuri de muncă.”, a concluzionat Adrian Torma, primarul orașului din Clisura Dunării.


1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/