Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații! Cercetătorii OncoGen: „În țara noastră circulă varianta nou-venită, probabil din Italia sau Spania”

Reprezentanții centrului OncoGen din Timișoara anunță că noul coronavirus a suferit mutații asociate cu un grad de infecție mărit și că noua tulpină și-a făcut loc aproape în totalitate în Europa și SUA.

Cercetătorii spun că dintre mutații una semnificativă a fost regăsită în regiunea Spike, formată din proteine (S) care fac parte din învelișul extern al virusului și care îi conferă aspectul caracteristic „cu țepi”. Proteinele sunt porțiunile din structura virusului pe care organismul uman le recunoaște drept „atacatori”. Astfel se formează anticorpii specificii, iar procesul funcționează precum o cheie cu lacăt. Specialiștii mai spun și că denumirea inițială a virusului a fost înlocuită.

„Varianta inițială a virusului, denumită Wuhan D-614, a fost înlocuită de varianta G-614. Această mutație se asociază cu o infecțiozitate mărită și cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creștere a agresivității virusului. Mutația tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc într-un timp foarte scurt, mai exact in cursul lunii aprilie, iar cele două tulpini ale virusului coexistă în momentul de față în diverse țări și în diverse proporții, tendința fiind însă clară: de înlocuire a tulpinii inițiale. În Europa și SUA tulpina nouă, G-614, a înlocuit aproape în totalitate varianta inițială Wuhan D-614.”, transmit reprezentanții OncoGen.

Au fost făcute publice în jur de 75.000 de genomuri virale SARS-CoV-2, dintre care 112 au fost realizate în România. „Analiza mutațiilor secvențelor din România a identificat 25 de mutații de aminoacizi (n.r. constituenți ai proteinelor) în 19 poziții distincte. Aceste mutații arată că în țara noastră circulă varianta G-614, nou-venită, probabil, din Italia sau Spania. Institutul Cantacuzino din București a publicat în data de 7 iulie 2020 un articol în care sunt prezentate alte 18 secvențe de coronavirus care au suferit mutații, acestea de asemenea, aparținând noii variante a virusului. Noua variantă produce o încărcătură virală mai mare la pacienții infectați, lucru care ridică semne de întrebare privind posibila creștere a contagiozității și gravității bolii.”, au mai spus reprezentanții centrului.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

După ce a analizat mutațiile din România, colectivul OncoGen a ajuns la concluzia că noua variantă infectează mai ușor și mai rapid celulele țintă.

„Colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, Timișoara, analizând mutațiile din România, a constatat că virusul are o afinitate de legare mai mare cu receptorul ACE2 de pe celule umane, ceea ce conferă noii variante de virus un avantaj infecțios față de tulpina inițială. Datele complete ale cercetărilor în acest sens, făcute de colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, urmează să fie publicate.”, spun cercetătorii OncoGen.

Aceștia precizează însă că mutațiile nu afectează deocamdată vaccinurile în dezvoltare.