De rușine în 2017, de rușine și în 2018! Campioana României Timișoara Saracens a rămas din nou corigentă la organizarea unui meci de Challenge Cup. Dacă în 2017 bănățenii au pierdut la „masa verde” din cauza unui teren înghețat cu Stade Francais, în decembrie 2018, echipa românească a fost „sabotată” de ninsoare în fața englezilor de la Northampton Saints.
În 2018, clubul s-a ales cu oamendă de 30.000 de euro, iar Stade Francais a câștigat cu 28-0 meciul. Timișoara a fost invitată în actuala ediție Challenge Cup, după descalificarea nemților de la Heidelberger. Deși tot clubul SCM Timișoara are mari probleme financiare, cu salarii restante, iar rugbyștii nu mai știu ce înseamnă o primă de obiectiv de ani de zile, invitația s-a acceptat. Fără să se gândească nimeni că infrastructura României este deficitară și că vor urma alte meciuri pierdute din cauza iernii și alte amenzi care îngreunează oricum un club cu probleme financiare. Așadar, după rușinea în fața unor francezi, orașul și rugby-ul românesc s-au făcut de râs în fața unor englezi.
De altfel, timișorenii nici nu au prea venit la meci. La partida cu Clermont, francezii au avut 500 de suporteri, iar pentru Saints, au venit 300 de englezi. Astfel, deși clubul este susținut de una dintre cele mai puternice primării din țară și de către Universitatea de Vest din Timișoara, a pierdut din nou un meci. Cu două instituții puternice în spate, nu s-a putut găsi o prelată pentru teren. Despre încălzire în teren nici nu poate fi vorba. Inslatație există, dar nu este cuplată la curent, deoarece proprietarul CJT nu s-a ocupat. De remarcat însă că managerul Attila Brosovszky vorbea înainte de meci că speră în ajutorul lui Dumnezeu.
Declarații cu tupeu. „Zmei” înainte de meci
Altfel, Brosovszky, care a fost poloist, arbitru de polo și a lucrat în baschetul feminin înainte de a fi adus la Timișoara, făcea glume. Arădean la origine, managerul a făcut referire la un episod când la UTA s-a scos apa de pe teren cu ușa. „Depinde dacă ninge, cât ninge. Şi azi arăta că ninge, de fapt nu a căzut niciun fulg, vedem mâine. Ideea e că terenul nu o să fie îngheţat, din cauza temperaturilor nu are cum să îngheţe… Prelată ca să pui, trebuie să o ai. Dacă am avea, am avea şi terenul nostru, din păcate Cel de Sus va hotărî cât ne va pune la treabă. Suntem pregătiţi să curăţăm şi nici nu o să venim cu uşa de la dulap”, a precizat Brosovszky, care vineri a spus că a încercat terenul cu degetul.
La fapte, clubul a stat mai prost
Declarațile lui Brosovszky s-au dovedit a fi doar gargară. În ziua meciului, suporterii și pușcăriașii nu au putut curăța terenul. În timp ce toată lumea se afla pe un teren plin de zăpadă, la stație se auzeau melodii precum „Feliz Navidad” sau „Last Christmas”. Realitatea a fost una foarte tristă, și anume, clubul a acceptat invitație într-o competiție pentru care nu are infrastructură, dar ajunge în situații din care atât Timișoara, cât și rugby-ul românesc au de suferit la capitolul imagine, mai ales că anual, echipa consemnează înfrângeri pe bandă rulantă în Challenge Cup. Mai mult decât atât, deși tot clubul SCM are probleme financiare, secția de rugby mai atrage și amenzi. Deloc de neglijat este că spectatorii timișoreni vin în număr foarte mic. Altfel, englezii nu păreau foarte indispuși de cele întâmplate. Britanicii au spus că Timișoara e un oraș frumos, care le amintește de Viena sau Budapesta, dar ar fi dorit să vadă un meci jucat.
Brosovszky dă vină pe EPCR și spune că Dumnezeu nu a fost cu ei
Managerul secției de rugby nu a mai făcut sâmbătă glume proaste precum vineri, dar a spus că EPCR este de vină, deoarece nu permite ca Timișoara să joace primele trei meciuri acasă. Chiar și așa, clubul ar juca mereu un meci în decembrie acasă. „Nu a ținut Dumnezeu nici de data aceasta cu noi. Cum am spus, terenul de data aceasta nu este înghețat. Dar datorită faptului că ninge în continuu și nici în următoarele 24 de ore vremea nu se ameliorează cei de la EPCE au luat hotărârea să anuleze meciul momentan. Apoi vor trece la acțiuni care sunt descrise în manual. Mai mult ca sigur va fi o amendă în valoare de vom vedea cât și meciul pierdut cu 5 puncte pentru cei de la Northampton. Chiar dacă mergea încălzirea, la cum ninge, nu puteam să avem un teren verde. Era doar teren alb. Arbitrii au decis că terenul este mult prea moale și pune în pericol integritatea jucătorilor. Nu plătește clubul primăriei, nici data trecută nu a plătit clubul primăriei. Nu e Dan Dinu, dar nu va plăti clubul primăriei. Din păcate, mai mult pierdem ca și imagine. Nu ne gândim la bani. Din păcate, pierde Timișoara și pierde România ca imagine. Și de data aceasta și data trecută am cerut de la EPCR și celorlalte echipe să se joace primele meciuri în Timișoara, adică cele două din octombrie și primul din decembrie. Nici data trecută nici data aceasta nu au fost de acord toate echipele. Săptămâna trecută nu a nins, se putea juca. Noi cheltuim banii noștri! Nici la Cluj nu se putea juca. Puteam păți același lucru și în Ungaria”, a precizat Attila Brosovszky.
Dumnezeu a fost reținut cu altă treabă
Așadar, la fel ca de multe ori când în România lucrurile merg prost, este invocată divinitatea. Pentru rugby-ul românesc e an dezastruos: descalificarea de la Cupa Mondială a fost urmată de un scandal cu selecționerul, iar apoi, de o finală de Cupa României nedisputată. „Cireașa de pe tort” a fost acest episod cu echipa campioană. La teren a fost prezent și fostul manager Dan Borzaș. Înainte, clubul juca într-o competiție de nivel redus, Cupa Europei Centrale, cu finală în iunie, unde Timișoara nu era ciuca bătăilor și nici nu avea probleme de infrastructură.
Bozarș consideră că clubul este de vină. „Foarte simplu se putea acoperi cu o folie și o trăgeai afară. Eu zic că CJT nu are interes. Ce interes aveau ei să vină să facă treaba clubului? Clubul! Cupa Europei Centrale a fost un pas. Dar trebuie să fim realiști că și competiția asta este prea mare pentru Timișoara. E o cheltuială de bani. Băieții, în loc să plece acasă, stau aici prin zăpezi. Nu este prea normal ce se întâmplă”, a precizat Dan Borzaș.