Doar 300.000 de lei pentru Bocșa de la Guvern la final de an. „Să judece cetățenii situația în care ne aflăm”

mirel pascu primar bocsa

Sumele alocate de Guvern unor unități administrativ-teritoriale din țară n-au fost corelate cu populația din fiecare localitate, ceea ce a dus la o împărțire incorectă, este de părere primarul Bocșei, oraș care a primit doar 300.000 de lei la final de an, deși este al treilea din județ ca mărime.

Mirel Pascu este de părere că suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2022 nu s-a făcut corect. Edilul-șef al Bocșei consideră că Guvernul ar fi trebuit să țină cont de numărul de locuitori din fiecare unitate administrativ-teritorială, lucru care nu s-a întâmplat în județul Caraș-Severin.

Orașul Bocșa a primit 200.000 de lei inițial din suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, plus 100.000 de lei la solicitarea Ministerului Dezvoltării pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare, cheltuieli care necesită să fie efectuate până la sfârșitul anului 2022.

La București s-a decis următoarea împărțire a banilor pentru orașele din Caraș-Severin:

  • Reșița – 4,2 milioane de lei
  • Moldova Nouă – 750.000 de lei
  • Oravița – 600.000 de lei
  • Anina – 550.000 de lei
  • Băile Herculane – 540.000 de lei
  • Bocșa – 300.000 de lei
  • Oțelu Roșu – 300.000 de lei
  • Caransebeș – 200.000 de lei

„Suma este foarte mică raportat la proporția populației. Eu consider că Guvernul și toate negocierile care s-au purtat vizavi de alocarea din Fondul de rezervă pentru unitățile administrativ-teritoriale trebuiau făcute în funcție de populație deoarece cu toții avem salarii de plătit, utilități, cu prețurile care au crescut și cred că trebuia păstrată o proporționalitate. Eu am cerut bani pentru cofinanțări, proiecte europene, utilități, o sumă foarte mare, pe care eram convins că nu o voi primi. Dar eu am trecut necesarul real al orașului Bocșa. Dacă luăm în ordine, Reșița 4,2 milioane de lei, Caransebeș – 200.000 de lei, Bocșa – 300.000 de lei, discrepanțele sunt vizibile pentru orice cetățean. Nu vreau decât să judece cetățenii situația în care ne aflăm. Bocșa are 14.500 de locuitori, Caransebeșul are în jur de 21.000 și Reșița în jur de 55.000. Trebuia păstrată proporția între cele trei orașe, dar ea nu există. Eu înțeleg că Reșița a primit foarte mult raportat la această situație. Nu cred că este corect. La fel, celelalte orașe, care sunt toate mai mici decât Bocșa, în afară de Oțelu Roșu care a primit la fel ca Bocșa, și este un lucru normal, toate celelalte orașe au primit sume de două ori cât Bocșa. Ceea ce nu cred că este corect, pentru că până la urmă toți sunt cetățenii țării.”, susține primarul Mirel Pascu.

Întrebat dacă aceste sume nu au fost împărțite cumva și în funcție de numărul și valoarea proiectelor derulate, care necesită cofinanțare, edilul-șef al Bocșei a declarat: „Nu cred că Reșița are mai multe proiecte decât Bocșa raportat la populație.”