Doar 15% dintre medicii de familie din județul Timiș sunt plătiți pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cei mai mulți medici de familie din județul Timiș au ales să îi monitorizeze pe pacienții diagnosticați cu COVID-19, care nu au nevoie de spitalizare, pro bono. Motivul – au existat diferite neînțelegeri cu autoritățile.

Medicii de familie au intrat în lupta cu pandemia încă de la început și fac parte, alături de doctorii din spitale, din linia întâi. În județul Timiș de exemplu, pe lângă diferitele proiecte derulate în parteneriat cu Primăria Timișoara și cu Spitalul „Victor Babeș”, în cabinetele de medicină a familiei se fac teste rapide pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Totodată, pacienții se pot vaccina pentru a căpăta protecție în fața noului coronavirus. Președintele Societății Timiș de Medicina Familiei, Mihai Iacob, a explicat că și monitorizările persoanelor care fac forme ușoare de Covid-19 continuă, însă mulți medici au ales să nu mai fie plătiți.

„Doar 15% dintre medicii de familie din județul Timiș au contracte de monitorizare. Facem aceste monitorizări gratuit pentru pacienții noștri. Au fost și acolo nenumărate neînțelegeri cu cei de la Ministerul Sănătății și de la Casa de Asigurări de Sănătate și nu am mai semnat acele contracte de monitorizare. Noi am dezvoltat acele proiecte, împreună cu Primăria Timișoara, prin care putem distribui oxigenul la domiciliul pacienților și este un ajutor enorm și pe de altă parte mai există și Pandemic Controller, un proiect realizat împreună cu domnul doctor Musta și prin intermediul căruia aflăm în timp real informații despre analizele pacienților noștri”, a spus Mihai Iacob.

Pe de altă parte, președintele STMF susține că medicii de familie ar fi putut să se implice și mai mult, mai ales în ceea ce privește campania de vaccinare, aspru criticată de mulți specialiști din domeniu.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Din păcate, cu toții știam că va veni acest val patru. Noi am atras atenția că trebuia să se înceapă campania de vaccinare în rural, în cabinetele medicilor de familie. Eu cred că în rural este cel mai greu să realizezi necesarul de vaccinare pentru a încetini pandemia. Ca să ai un succes de 100% a unei campanii de vaccinare trebuie să ai o pregătire foarte bună. Trebuie să ai o campanie media, o campanie informatică. Pacienții trebuie informați. Să li se spună pacienților care este rolul, importanța acestor vaccinuri, care sunt riscurile acestor vaccinuri în general. Pentru că există și aceste efecte adverse care trebuiau discutate într-un mod mult mai serios de specialiști. Specialiștii au fost lăsați de o parte. S-a discutat și despre vaccinarea la chiuvetă. Nimeni nu a făcut vaccinarea la chiuvetă. La noi s-au făcut în cabinete și nu cred că cineva a vaccinat la chiuvetă. Cred că aceste informați nu își aveau rostul, iar din cauza lor oamenii au ridicat semne de întrebare. Campania de vaccinare a fost inexistentă și din partea Guvernului și a Ministerului Sănătății, de ce să ne ascundem după degete? Avem profesioniști, epidemiologi care puteau să explice populației în momente de prime time ce sunt vaccinurile, de când se fac vaccinurile”, a mai spus medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Medicii care au semnat contractul pentru servicii de monitorizare primesc, pentru fiecare pacient izolat la domiciliu, 105 lei brut.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/