DNA, obligată să renunțe la urmărirea penală a milionarului Miron, a senatorului Dogariu și prefectului Oneț în dosarul șmenului cu 1.000 de hectare!

Procurorii anticorupție au încercat din nou să trimită în fața instanței nume grele ale scenei politice timișene, dar și ale mediului de afaceri, într-un dosar cu miză de zeci de milioane de euro, însă instanța supremă s-a pronunțat împotriva redeschiderii urmăririi penale! În 2018, chiar DNA ajunsese la concluzia că faptele investigate nu sunt infracțiuni!

DNA a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul omul de afaceri Neculai Miron, senatorului PSD de Timiș, fostul prefect Eugen Dogariu, a actualului prefect de Timiș, Liliana Oneț, și a mai multor funcționari publici într-un dosar deschis în 2015 și soluționat cu clasare în 2018. Dosar în care erau investigate infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, acestea fiind reținute în sarcina membrilor Comisiei Județene de Fond Funciar Timiș. Au reținut procurorii DNA faptul că, în cursul anului 2013, prin intermediul unor hotărâri ale Comisiei de Fond Funciar Arad, a fost efectuat un transfer de anexe din județul Arad în județul Timiș cu aprobarea comisiei similare din județul Timiș și, evident, cu încălcarea flagrantă a legii. Prin Ordonanța din septembrie 2018, DNA a apreciat că faptele investigate nu sunt prevăzute de legea penală.

Milionarul moldovean Neculai Miron cumpărase drepturi litigioase asupra unor terenuri și era bănuit că ar fi instigat membrii Comisiei Județene de Fond Funciar Timiș să încalce legea, favorizându-l. În 17 ianuarie 2020, DNA Timișoara a solicitat analizarea legalității soluției de clasare din urmă cu doi ani și asta pentru că au apărut indicii din care rezulta posibila implicare a unor funcționari din cadrul Agenției Domeniile Statului Timiș și ai Prefecturii județului Timiș în săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Mai exact, DNA suspiciona că, în perioada 2012-2016, în schimbul unor avantaje materiale, funcționarii statului au favorizat punerea în posesie cu terenuri prejudiciind altfel patrimoniul județului în beneficiul persoanelor interesate. Concret este vorba transferuri ilegale de terenuri, activități ilicite în care, potrivit DNA, s-ar fi implicat Ionel Cîmpean și Dorel Trușcă, ambii din cadrul ADS Timiș, precum și persoane cu funcții de conducere din cadrul ADS București, dar și funcționari din cadrul Prefecturii Timiș.

Se vorbește în primul rând despre transferul unor suprafețe importante de teren din localitatea Felnac, județul Arad, în localitatea Giera, județul Timiș. Aproximativ 1.000 de hectare! Dar și despre preluarea patrimoniului ADS Viile Recaș sau despre viile Buziaș. DNA mai reține că au fost inițiate și derulate demersuri de punere în posesie pe alte amplasamente decât cele inițiale pentru persoane influente și cu potențial financiar interesate de obținerea de suprafețe de teren. Firul investigațiilor DNA a ajuns la Neculai Miron, despre care se reține în dosar că se afla în relații apropiate cu prefectul județului Timiș din acea perioadă, actualmente senator, Eugen Dogariu. Ulterior, terenurile respective au fost înstrăinate către soții Eugen și Geanina Banciu, fondatorii farmaciilor Donna și Farmexpert.

Ca atare, în iulie 2018 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de trafic de influență și abuz în serviciu. Organele de cercetare penale au aflat în cursul anului 2019 și despre o tranzacție prin care se urmărea preluarea aproximativ 3.400 de hectare de teren din patrimoniul ADS, terenuri situate în județele Timiș și Arad, în această activitate infracțională fiind suspectat a fi implicat și Adrian Dobândă, fostul director al Patria Bank Timișoara. Acesta ar fi fost interesat de obținerea de fonduri europene pentru proiecte din domeniul agricol. Totodată au fost înregistrate și alte sesizări ale unor persoane sau instituții de control, DNA considerând că au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea din 2018.

gif card de energie dacus 1000x100

Concret, DNA spune că au apărut elemente noi care evidențiază încălcarea atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Comisiei Județene de Fond Funciar Timiș și ai comisiilor locale de fond funciar Giera și Felnac prin realizarea unui transfer asupra unor terenuri pentru un număr de 457 de persoane, toate avându-l mandatar pe Neculai Miron. Suprafața de restituit?! 999,9 hectare! Procurorii DNA mai spun că membrii comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor au validat transferul de terenuri deși la nivelul județului Timiș nu erau finalizate procedurile de restituire a proprietăților funciare. Mai mult, funcționarii Primăriei Giera au emis documente prin care au atestat în mod nereal că acceptă transferul de terenuri în condițiile în care nu se încheiase punerea în posesie pentru localnici. Neculai Miron, cu sprijinul unor notari publici, a înstrăinat întreaga suprafață de 1000 de hectare către societatea Grup Mir SRL, aparținându-i tocmai soției sa. Procurorii DNA au descoperit că persoane care îl au mandatar pe Miron erau decedate la momentul încheierii contractelor de vânzare cumpărare a terenurilor, astfel că acele tranzacții ar fi ilegale. În realizarea acestui transfer de terenuri DNA îl plasează și pe prefectul de atunci, senatorul de astăzi, Eugen Dogariu.

Înalta Curte de Casație și justiție a respins solicitarea DNA de redeschidere a urmăririi penale. „A fost respinsă ca nefondată cererea formulată de Parchet de redeschidere a urmăririi penale, soluția fiind definitivă. Am arătat cu argumente juridice că nu sunt elemente noi ce pot duce la redeschiderea urmăririi penale, am invocat și niște excepții, instanța infirmând ordonanța de redeschidere a urmăririi penale”, a precizat, pentru expressdebanat.ro, avocatul Cosmin Bolosin, apărător în acest dosar.

 

foto: debanat.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/