Numărul accidentelor în Munții Banatului s-a dublat în pandemie. Cauza principală este afluxul de turiști odată cu relaxarea măsurilor. Cele mai multe accidente au avut loc în stațiunea Muntele Mic. Cu toate acestea, turiștii se bucură de zile de relaxare, stațiunea Muntele Mic fiind renumită pentru cel mai lung sezon de schi din țară, unde zăpada rezistă chiar și până în aprilie.
Potrivit șefului Serviciului Salvamont Caraș-Severin, Ioan Nistor, față de luna ianuarie 2020, în aceeași perioadă a acestui an numărul accidentelor s-a dublat, majoritatea schiorilor au suferit vătămări corporale în urma căzăturilor:
„Dacă vorbim de luna ianuarie, atât în 2019, cât și în 2020 au avut loc undeva la 45-50 de accidentări în tot județul, și Semenic, și Muntele Mic, iar în ianuarie 2021 s-au înregistrat 97, dintre care 78 la Muntele Mic. Aici putem să ne dăm seama câți turiști au urcat pe munte în luna ianuarie. În luna februarie au fost 58 până în acest weekend. Printre accidente, cele mai întâlnite au fost luxațiile de umăr, de claviculă, fracturi de tibii și predomină entorsele de genunchi, cu rupturi de ligamente”, ne-a declarat Ioan Nistor.
Șeful Formației Salvamont Muntele Mic, Alin Albu, ne-a declarat că din acest sezon de iarnă, o ambulanță rămâne permanent pe Muntele Mic la sfârșit de săptămână, lucru care a ușurat munca salvamontiștilor, pentru că au fost cazuri când în același timp salvatorii montani au acordat ajutor la 3 persoane, care ulterior au fost transportate cu ambulanța la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.
„Accidentări sunt, cel mai adesea din căzături, nu au reglate schiurile cum trebuie, sunt mai multe cauze, sus la 1.600 de metri altitudine zăpada este cum trebuie, iar când cobori este mai moale, poți să întâlnești trei tipuri de zăpadă până cobori, depinde de foarte mulți factori. Cel mai adesea cei care se accidentează sunt începătorii pentru că schiorii avansați mai știu cum să cadă”, ne-a declarat Alin Albu.
Șeful Salvamont Muntele Mic ne-a mai precizat că acțiunile de salvare sunt de două tipuri iarna, pe zona schiabilă și pe alpină. Cele mai multe sunt pe zona schiabilă, iar la sfârșit de săptămână pe Muntele Mic se lucrează cu 5, 6 salvatori montani, care patrulează pe pârtii, iar unul, doi rămân la bază pentru cazurile în care nu se găsesc imediat accidentații, pentru că de obicei se folosește apelul de urgență 112 sau prin „zero (0) salvamont”, numărul Dispeceratului Național Român este numărul 0 și se tastează salvamont. Primul număr creat de urgență a fost 0 salvamont, după care a apărut 112, a mai spus Alin Albu, care a precizat că salvatorii răspund imediat la apelul persoanelor aflate în nevoie.