Mina „aurului negru” din Anina, un bun pe cale să dezvolte din nou economia oraşului

casinoherculane by sungarden

Închiderea activității de extracție a cărbunelui în orașul condus de Gheorghe Românu a avut un impact negativ asupra economiei UAT-ului, urbea rămânând populată în mare parte de vârstnici, ca urmare a forței de muncă tinere plecate în căutarea unui trai mai bun. Astfel, pentru a restabili echilibrul în interiorul comunității, edilul-șef a mizat pe un proiect de anvergură, obiectiv care să pună în valoare ruinele orașului minier: înființarea Muzeului minei Anina și care, odată materializat, să reprezinte magnetul turiștilor de pretutindeni, ceea ce automat schimbă pe de-a-ntregul datele problemei.

Apusul erei mineritului în mai multe orașe din țară nu doar că a destabilizat echilibrul economic și demografic, ci a reprezentat un adevărat jaf la drumul mare, clădirile și tehnologia existentă dispărând parcă sub influența unui praf magic, nimeni nemaifiind interesat de modalități prin care să valorifice bunurile rămase. Din fericire, nu despre aceeași rețetă se poate vorbi și în orașul Anina, acolo unde primarul Românu a înțeles că e timpul să încheie un capitol pentru a putea trece la un altul. Așa s-a și întâmplat. Odată ajuns în fotoliul de edil, șeful administrației publice locale a cântărit foarte bine situația, iar cea mai bună soluție în privința minei „aurului negru” a fost atragerea de fonduri europene, asta pentru ca obiectivul să rămână un bun care să geneze câștig pentru cetățeni.

Despre stadiul lucrărilor în care se află muzeul minei, în ce constă mai exact reabilitarea, dar mai ales cât de mult contează să valorifici anumite bunuri pentru a aduce prosperitate în rândul celor care și-au pierdut speranța într-un trai mai bun, primarul orașul Anina a precizat pentru expressdebanat.ro:

„Startul lucrurilor în vederea «Reabilitării fluxului tehnologic de suprafață» a fost dat în luna noiembrie a anului trecut, constructorul având la dispoziție 24 de luni pentru materializarea obiectivului. Cu ajutorul celor peste 3,6 milioane de euro vor fi reabilitate toate clădirile monument construite în anii 1790-1800, când a început activitatea la acest Puț – Puțul 1 – și, de asemenea, va fi reabilitată inclusiv mașina de extracție cu abur cea care, după cum știți, e soră cu cea de pe Titanic. Ea va fi redată nu să funcționeze, ci așa cum a fost ea în realitate. Totodată, va fi redat un circuit tehnologic de scoatere a cărbunelui din mină și reabilitat turnul Puțului, care este metalic, unde va fi construită o platformă belvedere cu lift, o parcare etc. Ca atare, turiștii care ne vor călca pragul, vor avea ocazia să vadă cum s-a intrat în mină, cum s-a mers pe galerie, dar mai ales cum a lucrat un miner în această ramură a mineritului. E drept, nu a fost o misiune ușoară, însă mă bucur că, prin acest demers, întreaga comunitate va avea de câștigat și vom putea fi un exemplu al faptului că se poate trăi și din turism. În același timp, ne ajută foarte mult și titlul pe care orașul a reușit să-l obțină de curând, acela de oraș turistic. Eu am ales această variantă pentru a-i ajuta cumva pe cei care mi-au acordat încrederea și sunt de părere că orice primar caută tot ce e mai bun pentru comunitatea sa, întrucât la acest aspect se rezumă menirea lui. Sigur, proiectele mari și nu numai, nu se pot implementa peste noapte deoarece sunt nenumărate lucruri care nu țin doar de noi, de reprezentanții administrației publice locale, ori aici intervine răbdarea și încrederea cetățeanului în cel în care și-a pus speranța și nădejdea”.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/