Timișoara ar putea avea un nou Plan Urbanistic General în câteva luni. De ce ar putea fi unul… învechit?

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, spune că noul PUG al Timișoarei ar putea fi în vigoare în câteva luni, mai fiind necesară doar obținerea unor avize. Contractul pentru întocmirea acestui nou plan a fost semnat încă din 2010 și trebuia să fie gata în cel mult 2 ani și jumătate. Nici acum nu e finalizat.

Planul care stă la baza dezvoltării Timișoarei a fost aprobat în 2002 și prelungit în 2014 pentru că cel nou era în faza de elaborare. Un nou Plan Urbanistic General ar fi trebuit să fie gata până în 2012, însă prin aceste adiționale succesive, această perioadă s-a tot prelungit.

„Suntem în discuție cu cei de la OCPI și în următoarele două săptămâni vom primi acest aviz. Apoi va merge la Consiliul Județean Timiș. Sperăm că ce nu s-a făcut în ultimii 8 ani de zile se va face în următoarele două-trei luni și vom avea un nou PUG în vigoare în curând.”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.

leader board 728 x 90 px

Afirmația a fost făcută în fața consilierilor locali, în cea mai recentă ședință de plen. Liberalul Dan Diaconu, viceprimar în administrația Robu i-a replicat lui Lațcău: „Asta a fost foarte, foarte distractivă cu ce nu s-a făcut 8 ani de zile. În ultimii 8 ani s-a construit acest PUG. Dumneavoastră mergeți după un aviz de la OCPI până una alta.”

La rândul său, consilierul local PSD Radu Țoancă a afirmat că, fiind în lucru de atâția ani, „sunt deja voci care spun că în momentul în care acest PUG va intra în funcție este deja expirat pe alocuri.”

„Ar fi absolut ridicol. Dacă PUG-ul ar fi sănătos și perfect ancorat realităților anilor 2021, cred că aceste PUZ-uri controversate ar fi tot  mai puține, iar acele culoare din primărie ar fi mai puțin suspecte. Deși nu am întâlnit în mandatele trecute nicio documentație de urbanism care să fie ilegală sau consilieri să aibă probleme ulterioare, spre deosebire de alte consilii locale sau generale.”, a mai spus Țoancă.

CITEȘTE ȘI: Proiect imobiliar controversat, lângă o veche biserică ortodoxă din Timișoara. Consilierii locali au respins PUZ-ul

„Nu pot să spun când se aprobă PUG-ul, dar în momentul în care va fi aprobat nu va fi expirat. Probabil nu va mai fi la modă, probabil unele zone vor trebui repuzuite, dar aprobarea lui nu va fi expirată. Termenul meu este outdated.”, i-a replicat consilierul local USR, Răzvan Negrișanu.

În urmă cu trei ani, Prefectura Timiș a atacat în contencios administrativ o hotărâre de consiliu local care prelungea valabilitatea PUG-ului, în urma unei sesizări depuse de Inspectoratul de Stat în Construcții. În 2019 plângerea prefecturii a fost acceptată. De atunci, spun cei din prefectură, primăria ar fi trebuit să oprească eliberarea de documentații pe baza acestui PUG până la rezolvarea situației.

Foto: Facebook/EYE IN THE SKY