Stațiunea de pe Valea Cernei are șansa să scape de imaginile dezolante oferite de clădirile istorice lăsate în paragină! Proprietarii acestora sunt obligați să le reabiliteze, altfel riscă să rămână fără ele.
Cristian Miclău a furnizat marea surpriză a alegerilor locale din 5 iunie în Caraș-Severin. Tânărul liberal a câștigat Primăria Băile Herculane după o luptă acerbă, iar acum trebuie să continue procesul de reabilitare și modernizare a stațiunii început de fostul edil, Nicușor Vasilescu. „Pentru mine nu a fost o surpriză, lumea a vrut schimbarea și asta s-a întâmplat. La Herculane am avut 12 candidați, au fost mai mulți decât la Reșița. Nu am vrut niciodată să fac politică, dar situația din oraș m-a obligat să nu mai stau cu mâinile în sân și să fac ceva pentru orașul ăsta”, a declarat primarul Miclău.
Pe Valea Cernei au apărut în ultimii ani și destule lucruri bune, se văd îmbunătățiri semnificative și schimbări, atât datorită mediului privat, cât și administrației publice locale. Se văd în primul rând în parcul din fața cazinoului, se văd pe drumul de la gară până în apropierea statuii legendarului Hercules. În antiteză rămân însă mai multe clădiri istorice, clădiri de patrimoniu ajunse pe mâna unor privați cărora nu le pasă, care au făcut speculă imobiliară sau care pur și simplu nu mai au bani pentru a le reabilita. „Clădirile istorice reprezintă o mare problemă a orașului. Majoritatea sunt în proprietate privată, noi nu putem decât să intermediem o legătură între posibilii investitori și cei care sunt dispuși să le valorifice. Sunt foarte greu de valorificat, deoarece nu vorbim de sume mici”, a explicat primarul Miclău.
Situația s-ar putea schimba favorabil odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al patrimoniului național, care ar trebui să fie propus spre adoptare la finele anului. Vlad Alexandrescu, fostul de acum ministru al Culturii, dezvăluia într-un interviu pentru HotNews.ro că toate clădirile de patrimoniu aflate în stare de colaps ar putea fi expropriate în interes public, așa cum se întâmplă în cazul terenurilor pentru autostrăzi. Noul Cod al Patrimoniului, spunea Alexandrescu, ar urma să prevadă sancțiuni usturătoare, dar în egală măsură și beneficii pentru proprietarii de monumente istorice.
Legea monumentelor istorice, Legea 422/2001, prevede și astăzi că „în vederea salvării monumentelor de la distrugere și degradare poate fi inițiată exproprierea pe cauză de utilitate publică”. Problema este că această lege nu s-a aplicat niciodată! Măcar din iarnă încolo și tot s-ar mai salva ceva!